Praznici su prošli, ali to nije razlog da se slavlje i igra zaustavi 🎉

Nedostatak pažnje je čest problem kod dece starijeg vrtićkog i predškolskog uzrasta (5-7 godina), nije redak ni kod osnovaca, ali ukoliko na vreme krenemo sa stimulacijom razvoja pažnje i strpljenja, manja je verovatnoća da će dete imati problem u školi.

Pažnja deteta od tri godine još uvek je u razvoju, možemo reći i da ne postoji. Čak i ako je u aktivnosti koje voli, dete tog uzrasta se u njoj zadržava 10 do 15 minuta. A često se dešava da se na nešto usredsredi jedva 4-5 minuta. Zato pažnju malog deteta treba razvijati, ali ne tako što ćemo od deteta tražiti da stalno ponavlja jednu te istu aktivnost, već tako što ćemo unositi promene u njegovu aktivnost, uvodeći nove elemente igre.

osovbine pažnje (1)

U proseku, dete može da se fokusira za broj minuta koji je jednak broju njihovih godina plus 2 (Jensen, 1995). Tako se 6-godišnjak fokusira oko 8 minuta. (To se ne odnosi na takve aktivnosti kao što je gledanje u ekrane.) Jedna od aktivnosti za razvoj pažnje jeste rešavanje lavirinta – pronalazeći i prateći pravi put dete se skoncentriše na zadatak koji se nalazi ispred njega, dok istovremeno razvija koordinaciju oko-ruka.

Zadatak pronalaženja pravog puta predstavlja problem situacije koje dete mora da reši, razmišljajući i koristeći logičko razmišljanje. Lavirinti koje želim da podelim sa vama izdanje su Kreativnog centra i previđeni su za uzrast od 4-5+ godina u zavisnosti od interesovanja deteta, a sadrži preko 40 različitih zadataka, nekih lakših, nekih težih.

 

 

signature

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-CirilicaNOVOGODIŠNJE LAVIRINTE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.