“Svako je genijalac. Međutim, ako prosuđuješ ribu na osnovu njene sposobnosti da se penje uz drvo ona će ceo život provesti u ubeđenju da je glupa.”

A.Einstein.

I ovo napisano je stvarno tačno! A tačno ovu situaciju imamo u školama ne samo kod nas, već širom sveta.

 

Pre nekoliko dana završila sam čitanje knjige o devojčici Ali. Ali se nije snalazila u školi, štaviše nije volela da ide u školu jer je osećala neprestani pritisak – učiteljice, vršnjaka, okoline. Ona je bila ista kao svi, ali opet je bila drugačija. Iako je bila u godinama i razredu kada je trebalo da nauči da čita, ona to nije umela. Nije da nije želela da nauči, nije da nije imala sposobnost da nauči, već su joj je slova stalno mutila pred očima – stalno su igrala, preskakala su iz reda u red i činila da ne može da ih “uhvati” kako bi ih pročitala. Slično joj se dešavalo i pri pisanju, kako su joj stalno slova bežala, kada je trebalo da napiše jednostavnu reč nije uspevala.

Ona nije imala razumevanja od svojih vršnjaka, jer su mislili da se ona samo šali i da želi da bude zanimljiva, isto je mislila i učiteljica. Ona je mislila da ona samo želi da bude u centru pažnje. Srećom po Ali, jednog dana na zamenu je došao drugi učitelj koji je odmah posumnjao da je reč o pametnoj i mudroj devojčici koja ima problem sa slovima, ali ne jer ona želi da se izmotava, već je zaključio da bi moglo da bude reč o disleksiji i disgrafiji.

imageedit_1_3087704496.png

Disleksija je poremećaj u učenju čitanja i/ili razumevanja pročitanog, uz očuvanu senzornu i opštu sposobnost.

Danas neću pisati o disleksiji, već ću nastaviti da pišem o knjizi koju sam pročitala, odnosno o razlogu zašto bi svaki roditelj, učitelj, vaspitač, svaka osoba koja radi sa decom trebalo da je pročita.

Razlog je jedan, vrlo jasan, knjiga Riba na drvetu nam poručuje da je svakom detetu potrebna osoba koja će verovati i koja će se potruditi da to dete razume i da pronađe uzrok ponašanja, da krene od onog dobrog i jake strane, a ne da dete otpiše.

Jer svakome od nas je potreban neko ko u nas veruje…

imageedit_3_5169935207.png

 

 

Da li ste čitali knjigu Riba na drvetu, ukoliko niste, izdavač je Laguna i možete je kupiti u knjižarama.

 

 

 

 

 

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.