Da li ste voleli da igrate društvene igre kao deca? Da li volite da ih igrate i dalje?

Kao mala najviše sam volela da igram Ne ljuti se čoveče i Domine, a kasnije i igre sa kartama (poput tablića) i Cluedo, danas ipak najviše volim različite igre sa kartama. Ali da li ste nekada razmišljali o tome čemu nas one uče kada smo mali?

Neki od benefita igranja društvenih igara su očigledni – učimo se pravilima igre i strpljenjem, učimo da čekamo svoj red. Deca uglavnom uživaju u njima, a društvene igre su prilika da porodica igra zajedno. Pored toga, istraživači tvrde da igre ovog tipa utiču na socijalni razvoj, odnosno one razvijaju socijalne veštine (Kamii i DeVries 1980).

Na primer, društvene igre mogu podstaći decu da razmisle:

  • o konceptu pravila,
  • kako ta pravila da primene u toj igri, ali i u ostalim,
  • o moralnim problemima (da li je u redu varati?).

Kada se igra igra u grupi gde su deca različitog uzrasta ili pak gde deca igraju sa odraslima, mogu da nauče kako dostojanstveno pobediti i izgubiti (nema ljutnje u ne ljuti se čoveče 🙂 ). A pored učenja pravila, društvene igre mogu uticati i na razvoj kognicije i logičkog razmišljanja – uče ih da unapred planiraju sledeći korak kako bi odigrali pravi potez.

Kreativni centar izdao je dve društvene igre za uzrast od 4 do 6 godina (ali u igri uživaju i mlađi osnovci) koje podstiču razvoj logičkog mišljenja i naravno uče igri sa pravilima.

Igra 7 porodica – životinje ima za cilj pored iznad navedenih benefita da dete usvoji pojam porodice, da porodicu nemamo samo mi ljudska bića, već i životinje i da svaka porodica sadrži članove koji se razlikuju. U ovoj igri svaki igrač dobija pet karata, a cilj je da se složi što više porodica, a pobednik je onaj koji sastavi više. Igrači traže jedni od drugih članove porodice koji im fale – trik je zapamtiti koje članove drugi igrač skuplja i pretpostaviti koje karte drži u rukama.

Igra Lažeš – životinje sa farme je igra lukavstva i pretpostavki. Špil se sastoji od 41 karte, a svaki igrač dobija podjednak broj karata (slično kao u igri tač). Prvi igrač postavlja kartu na sredinu stola okrenutu licem na gore, svaki sledeći postavlja kartu okrenutu licem na dole i imenuje koga postavlja, npr. prvi igrač je postavio kartu iz porodice krava, sledeći igrač može, ali ne mora da postavi kartu iz te porodice, ali govori naglas da je karta iz porodice krava. Kada neko od igrača posumnja da nije postavljena prava karta govori “Lažeš” i karta se okreće – ukoliko je pogodio da karta nije iz te porodice, tu gomilu karata dobija “lažov”, a ukoliko je pogrešio gomila karata je njegova. Cilj igre je otarasiti se svih karata iz ruke.

Možemo zaključiti da društvene igre utiču na rani razvoj i da utiču na razvoj mozga, jer pomažu u sticanju logičkih veština i razvijaju kritičko mišljenje. Igranje društvenih igara takođe pomaže u razvoju društvenih i komunikacijskih veština, ali i na razvoj strpljenja i pažnje.

IGROM DO ZNANJA 🙂

signature

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

IGRU 7 PORODICA I IGRU LAŽEŠ možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Literatura: Kamii C and DeVries R. 1980. Group games in early education: Implications of Piaget’s theory. Washington, DC: National Association for the Education of Young Children.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.