Čitanje deci mlađeg uzrasta, ali i bebama, odličan je način da razvijate bliskost. Taj trenutak nepodeljene pažnje, ali  maženje učiniće da se dete utiče sigurno, što je jako bitno za detetov emocionalni razvoj.

Ali čitanje bebama i deci nije samo aktivnost koja doprinosi povezivanju, već utiče i na ravzoj deteta – istraživanja pokazuju da što je veći broj reči koje dete čuje u prvim danima, mesecima i godinama života, to je bolje po govorno-jezički razvoj. A sam razgovor sa detetom u toku dana, tokom opisivanja svakodnevnih radnji može se nadovezati na priče i slike iz knjiga i slikovnica i uz njihovu pomoć širiti i bogatiti rečnik.

Čitati ili dati detetu da “čita”?

Za početak, čitanje bebi će se zasnivati na tome da sluša glas, odnoso ritam govora. Iako će slušati i upijati vaš glas, dete uzrasta od par meseci neće razumeti šta govorite, ali će mu vaš govor pomoći da razvija razumevanje i govor.

IMG_20190712_110915.jpg

Čulo vida se poboljšava u prvih nekoliko meseci, tako da su prave knjige za bebe one koje su jarkih i jasnih boja, oštrih kontura i kontrasta, kao i one knjige koje poseduju neki vidi senzorne stimulacije (šuškaju ili imaju različite teksture). Sa nekih bebinih 6 meseci već možemo detetu da ponudimo da “čita” samo slikovnice većih ili manjih dimenzija i debljih korica.

A knjige za najmlađe dolaze nam od izdavača Pčelica, koji imaju nova izdanja edicije Bebin dodir. Da zavirimo zajedno u ovo senzorno carstvo knjiga.

IMG_20190707_080749.jpg

Nova izdanja nose nazive – Životinje, Vozila, Skrivalica i Knjigračka i svaka nam donosi stranice pune taktilnih iznenađenja.

Interaktivno čitanje je sjajan način da se stimuliše razvoj detetovog rečnika i razumevanja, ša tako iako znamo da šestomesečna beba ne može da nam odgovori na zahtev “Gde je žuta lopta”, mi joj uz izražajno čitanje kvalitetnih dečijih knjiga i listanjem slikovnica prilagođenim uzrastu mižemo pomoći da se razvija.

Ponavljanje pomaže vašoj bebi da izgradi svoje jezične veštine i iz tog razloga u dečijim slikovnicama za najmlađe pronalazimo kratkre fraze koje se ponavljaju, a prilikom čitanja menjajte visinu ili boju glasa kako bi privukli i zadržali pažnju.

Na primer: Ako u knjizi Skrivalica hoćemo da vidimo šta se krije iza cveta, reći ćemo “Oh, pogodi ko se krije ove? Koga ćemo pronaći?” , zajedno otvorite skrivalicu, za početak dajte vi odgovor: “Vir-vir, uja, pa to je gusenicaaa! Pogledaj kako je šarena.”

Najvažnije je da vaše dete uživa u iskustvu i igri sa knjigama. Pratite detetova interesovanja i  znakove da vidite kada je spremno za čitanje, listanje i slušanje –  dajte vremena da pokaže, povuče ili oseti šta je na stranici .

Granice za čitanje ne postoje, dete se može dužiti sa knjigama od rođenja, pa čak i pre dok se još nalazi u stomaku majke. Što više čitate, to bolje, ali samo čitanje ne bi trebalo i ne sme biti obaveza, nekada možete prelistati knjigu, nekada ćete pročitati od korice do korice. Važno je da u tome uživate i vi i dete.

signature

 

 

 

 

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

KNJIGE IZ EDICIJE BEBIN DODIR
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs

 


Zajedno sa izdavačem, za vas imam jednu knjigu Skrivalica na poklon.  Za učešće u darivanju potrebno je:

IMG_20190707_080612

  1. Da lajkujete Facebook stranicu Pitajte Defektologa i Pčelica,

  2. Da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na gore pomenutoj stranici Pitajte Defektologa,

Igramo se do srede 17.07.2019. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

Srećno!

 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.