Juče sam vam postavila pitanje na Instagramu da li bi dete trebalo učiti o vrednosti novca na ranom uzrastu, većina je odgovorila da bi trebalo, a većina je kao uzrast navela 5 godina. I moje mišljenje je da je taj uzrast vreme kada bi sa detetom trebalo da ozbiljnije ds se priča o novcu, ali svakako i pre tih navršenih 5 godina ne bi trebalo izbegavati priču o novcu, jer svakako je svima nama cilj da našoj deci pomognemo da budu odgovorni odrasli ljudi.

Kako bi deca razumela vrednost novca potrebno je da im nešto od novca damo, to može biti na mlađem uzrastu npr. sitniš od kusura koji će se stavljati u kasicu do određenog datuma (i dalje se sećam svoje radosti da kasicu slomim da bih kupila sto za kuhinju za Barbike kada sam bila prvi razred osnovne škole), pa onda potrošiti novac za npr. igračku koju želi.

Kako dete raste priču o novcu možete produbiti i uvesti i reči poput kamate, prihoda i rashoda, odnosno učiti o štednji, a za razgovor o ovoj temi može vam pomoći knjiga Čuvari zmajevog blaga u izdanju Kreativnog centra koja upravo govori na deci prilagođen način (po meni za uzrast 7+ godina) o novcu.

IMG_20190708_164025.jpg

Čuvari zmajevog blaga je knjiga koja je koncipirana kao igra sa pitanjima i ponuđenim odgovorima, a ilustrovao ju je Bob Živković (zmaj me je “kupio” na prvi pogled), a na svakoj stranici se nalaze zanimljivosti od razvoju upotrebe novca u svetu i Srbiji.

 

Kada sam čitala ovu knjigu sa svojom decom sa kojom radim kako bi na primeru, a kroz igru pokazala vrednost novca nacrtala sam naše novčanice i otvorili smo poslastičarnicu – i učenje kroz igru o vrednosti novca je moglo da počne.

 

 

 

Svakako ono što jeste važno kada je u pitanju novac jeste da detetu objasnimo i na sopstvenom primeru, da novac jeste važan činilac života, ali da se ne mora stalno govoriti o novcu i da ljude ne procenjujemo po tome da li novac imaju ili nemaju.

signature

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

ČUVARI ZMAJEVOG BLAGA možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.