Bliži se Nova godina i spremaju se pokloni, deca pored slatkiša i slaniša sigurno će dobiti i neku igračku u svojim paketićima. Ali kako odabrati poklon igračku koja odgovara detetu? Šta to može da se nazove dobra igračka? Ili koja je to igračka koja će privući detetovu pažnju i izvati istraživanje i učenje kroz igru?

U tekstu koji sledi pročitaćete neke ideje za odabir igračaka koje su odgovarajuće za detetov uzrast, interesovanje, ali i koje će podstaći ramišljanje i stimulisati razvoj motorike, govorno-jezički razvoj i socio-emocionalne veštine i sposobnosti.

Igra detetu pruža mogućnost da se razvoja i uči istraživanjem, ono svojim tempom usvaja i usavršava veštine i razvija interese. Igračke i igre koje nudimo detetu trebalo bi da budu takve da nude stimulaciju razvoja na različite načine – jer kroz igru deca uče, a učenje kroz igru je najlakše.

motor-loop-3260697_640.jpg

 

Odlazak i odabir igračke u prodavnici može da deluje kao lak zadatak, ali lako se može desiti da nas taj odalzak preplavi bojama i izborom, jer je poslednjih godina tržišta igračaka postalo veliko i u prodaji se mogu pronaći razne igre i igračke.

  • Odaberite igračke koje se mogu koristiti na različite načine – Igračke koje su dizajnirane da se igraju na samo jedan način ne razvijaju maštu (samim tim i ne stimulišu razvoj mišljenja) i kreativnost. Jednostavna kartonska kutija može postati samo ono što vaše dete želi da bude (kuća, automobil, prodavnica, brod, krevet) i može se gurnuti, izvlačiti, puzati, upravljati ili oslikati. Odaberite igračke koje su “otvorene” u smislu da se dete može igrati različite igre sa njima. Primer: drvene kocke, dečija karta sveta, slagalice umetaljke, knjige prilagođene uzratu,...
  • Potražite igračke koje će rasti sa detetom i inspirišu igru – Igračke koje “traže” od deteta da razmišljaju izazivaju veće interesovanje, ona vole da sa igračkom mogu istraživati – gurati, povlačiti, slagati, graditi. Ako igračka obavlja sav posao, onda izgubi svoju čar nakon prvih pola sata igre. To je razlog zbog kojeg deca često brzo zaborave mehaničke igračke. Primer: Plastične igračke (sudovi, voće i povrće, alat,..) i figurice (životinja npr.), kućice za lutke, vozovi, autići i druga vozila, lutke,…
  • Odaberite igračke koje podstiču istraživanje i rešavanje problema – Igra deci daje priliku da ponovo i ponovo uvežbaju svoje veštine. Igračke koje deci pružaju priliku da nešto sami shvate podstiču razvoj logičkog mišljenja, razvoj motorike i govora. one utiču na razvoj orijentacije u prostoru i razumevanje prostornih odnosa. Primer: različiti konstruktori, društvene igre, rolerkoster sa perlama, drvene igračke sa oblicima, didaktički toranj, lavirinti,…

  • Čvrsta i dobro napravljena igračka –  Šarene igračke mogu biti frustrirajuće, ali i previše stimulišuće ukoliko ona i peva i govori i svetli i pokreće se. One u većini slučajeva ne podstiču na stavanje.
  • Pruža izazov, ali ne i frustrira – Igračka bi trebalo biti prilagođena detetovom uzrastu i da bude u sferi interesovanja i da bude u zoni narednog razvoja. Igračka bi trebalo da bude takva da stimuliše razvoj novih veština, ali i da usavršava veštine koje je dete već razvilo – u prevodu nećemo jednogodišnjaku kupiti kviz već ćemo izabrati npr. zvučnu knjigu.

 

bear-3189349_1920Predlog kupovine:

PIKOM 
PROPOLIS BOOKS 
KREATIVNI CENTAR
PUBLIK PRAKTIKUM 
PINO TOYS 
DEČIJA KARTA SVETA
ZVEZDANIK
BIGBRAIN TOYS

 

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.