O vremenu ne možemo govoriti kao da je to nešto što se opaža, već je to doživljaj koji se saznaje (Nikolić, Ilić-Stošović i Ilić, 2011, prema Eraković 1987).

Iz napisane rečenice možemo da zaključimo da detetu kako bi razumelo pojam vremena potreban određen nivo razvijenog mišljenja, a da je za sam razvoj orijetacije u vremenu – kada se nešto desilo, potrebno da detet vreme “doživi” kroz određene aktivnosti. Razvoj dečije orijentacije u vremenu kreće od ovladavanja sadašnjim vremenom, u kome se odvijaju različite aktivnosti sa različitim trajanjem, kasnije kako se razvija apstraktno mišljenje počinje shvatanje prošlog i budućeg vremena.

Doživljaj vremena podrazumeva i redosled radnji koje se dešavaju ili koje moraju da se dese kako bi nešto postigli. Kako bi detetu pribiližili redosled radnji Kreativni centar ima knjigu koja može da pomogne u tome – Šta prvo radiš – knjiga sa prozorčićima za najmlađe.

Na tvrdim koricama uz jasne i jednostavne ilustracije i prateće opise knjiga Šta prvo radiš pokazuje da kako bi nešto postigli moraju da se odrade neki koraci.

 

Uz nju dete kroz igru uči da bi došli do nekog cilja moramo pre toga da ispunimo neke uslovno rečeno zadatke. Pa tako kolač ne možemo da ispečemo, ako ga nismo stavili u rernu, razglednicu ne možemo poslati ako nismo zalepili markicu, svećice na torti ne možemo da duvamo ako ih nismo stavili na nju.

A upravo jednostavnost ilustracija omogućava da većinu radnji iz knjige uradimo sa detetom i “uživo” sa igračkama ili stvarnim predmetima kroz igru, a dete će sigurno uživati u aktivnostima –  ništa nas ne sprečava da napravimo kolač i stavimo ga u rernu? Ili da odete do pošte i zajedno sa detetom izaberete i pošaljete razglednicu?

 

signature

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-CirilicaŠTA PRVO RADIŠ možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 
ili u njihovoj Klub knjižari
www.kcknjizara.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.