Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam jeste da preporučim neku dečiju knjigu i to rado činim. Od malena volim da čitam, a već u prvom razredu osnovne škole čim sa utvrdila čitanje bila sam član Čitalačke značke.
Mi porodično volimo knjige, pa je verovatno zato jedan od mojih najdražih citata

Deca postaju čitaoci u krilu svojih roditelja. 
Emilie Buchwald

I tako je nastala ideja za ovaj tekst, u narednim redovima daću predlog po jedne dečije knjige od detetovih par meseci do 10 godina, nakon 10-e godine (mnogi i pre) smatram da većina već ima svoj žanr knjiga koje vole da čitaju i koje im prijaju. Pa da počnemo:

 

DSC_7662
IZDAVAČKA KUĆA PIKOM

1 godina – Anatomske knjigice 

Dečije knjige za najmlađe, dizajnirane tako da stanu u bebinu šaku, a pokrivaju različite teme koje će značiti u stimulaciji razvoja govora. Detetu možemo dati da lista knjžice (one su sa razlogom štampane na debelim listovima, kako bi dete moglo lako da lista stranice i na taj način da razvija svoju finu motoriku), a onda kada ih čitamo zajedno reči ćemo naglašavati i svaku izgovorenu reč ćemo pratiti sa pokaznim gestom – To je PEEETAO.

 

pitajtedefektologabebauci
KREATIVNI CENTAR

2 godine – Beba uči: Velika kutija sa knjigama

U jednoj kutiji se nalaze 4 slikovnice, različite veličine – malu, veliku, dugačku i visoku. I baš uz pomoć njih dete može da uoči razlike između malog i velikog (jedna knjiga je mala, a jedna velika – koja je veća?). Svašta nešto je u svetu koji okružuje dete veliko, malo, visoko, dugačko, a ove knjige su pravi način da se uđe u istraživanje na ovu temu

 

 

 

DSC_8182
KREATIVNI CENTAR

3 godine – Poljubac za laku noć

Poljubac za laku noć je knjiga uz koju uči da je važno pre spavanja da se peru ruke i zubi, takođe da bi pred spavanje trebalo dobro očešljati kosu, ali i pojesti nešto zdravo, a kada se sve to završi na red dolati čitanje omiljene knjige i maženje za igračkom koja nas čuva u toku noć. Sama knjiga je interaktivna i ne predstavalja samo tekst koji govori o vremenu za spavanje, već dete uz pomoć kartonskih lutkica i dodataka stavlja drugare Jucu, Cicu, Pecu i Ducu na spavanje uz njihove omiljene stvari.

DSC_7119_126edb41
PROPOLIS BOOKS

4 godine – Veoma gladna gusenica

Veoma gladna gusenica je knjiga uz pomoć koje će učiti brojeve (svaki dan je gusenica jela određen broj voća), nazive voća, povrća i hrane, dane u nedelji. A kako je knjiga od debelih korica mlađi drugari će vežbati finu motoriku. U vašoj biblioteci Veoma gladna gusenica bi svakako trebalo da se pronađe, jer je zanimljiva, poučne priče i prelepih ilustracija.

 

DSC_7227
PROPOLIS BOOKS

5 godina – Vuk koji je ispao iz knjige

Zoja je devojčica čija je soba puna polica sa knjigama. I u čijoj sobi živi mačak. Jednog dana, jedna od knjiga pala je na pod, a iz nje je ispao – vuk. Vuk koji nam pokazuje kako je to kada ne možemo da pronađemo svoje mesto u društvu, ali i kako je kada se sa nekim prepoznamo i odmah “kliknemo”. Reakcije dece na ovu slikovnicu su provereno sjajne.

 

DSC_7573
KREATIVNI CENTAR

6 godina – Šta je saznala bubamara mala

Uz ovu knjigu će pre svega mlađe dete savladati glasanje životinja (onomatopeju), a starije dete koje već zna slova će moći da spaja parove životinja i njen glas (ovca i beee). Ukoliko stavimo prstić na crtice koje predstavljaju bubamarin let eto vežbi grafomotorike i koordinacije oko-ruka, ali i orijentacije na papiru i prostoru (idemo sada gore, pa dole, pa levo, pa desno). Govori nam o drugarstvu i da razlike nisu bitne.

 

DSC_0170
KREATIVNI CENTAR

7 godina – Crvenkapa

Priča o ovoj slikovnici počinje u jednoj kutiji čvsrtih stranica, sa prelepom ilustracijom na njoj . Upravo u njoj su se sakrile knjiga sa imenom Crvenkapa i jedna slagalica. Kada krenemo da listamo slagalicu, odmah možemo da vidimo da je ovo jedna dobra slikovnica za decu – ilustracije su “živih” boja, prilagođene dece, a tekst je takav da je kratak, zanimljiv i drži pažnju.

 

DSC_7697
IZDAVAČKA KUĆA PIKOM

8 godina – Zanimljive građevine

Uz ovu knjigu dete može da “otputuje” do Pariza i vidi i upozna Ajfelov toranj, odleti do Egipta i sazna da piramida nije samo geometrijsko telo i još mnogo toga. Kroz pesmu saznaje šta sve to nalazi u državama i gradovima koji ga okružuju, a ko zna možda baš uz ovu knjigu otkrije svoju ljubav prema geografiji ili čak i istoriji.

 

 

DSC_9147
PUBLIK PRAKTIKUM

9 godina – Moj prvi atlas sveta 

Idealan i za mlađe osnovce koji u školi uče o planeti, biljaka, narodnoj tradiciji, uz ovaj atlas je zabava i učenje kroz igru zagarantovana, a sam dizajna će dete privući da želi da istraži i sazna više. Pored cilja razvoja kognicije, mišljenja, vizuelne percepcije, taktilne stimulacije, ova igra ima i jedan jako važan segment, a to je razvoj socijalne interakcije, jer se može igrati u paru ili u grupi.

 

pitajtedefektologasveznanjezadecu.jpg
KREATIVNI CENTAR

10 godina – Sveznanje za decu

Ovo nije klasična knjiga zašto-zato, ovde nema pitanja već su izvučene različite zanimljive informacije iz raznih oblasti – kosmos, planeta, geografija, nauka, životinje,… i na taj način se zadovoljava svačija radoznalost, a pri tom privlači da se istraži više. Sama knjiga je prepuna predivnih ilustracija (pogledajte slike u albumu), koje stvarno prikazuju nacrtano. Ali to nije sve, ovo je knjiga otkrivalica, što znači da se neke informacije otkriju tek onda kada otvorimo prozorčić (ukupno ih je 135).

 

Koje knjige voli da čita vaše dete?

 

signature

 

3 thoughts on “Dečije knjige za uzrast od 0 do 10 godina

  1. Joj citalacka znacka, i ja sam je imala 😊 Obozavala sam te price koje su se citale za tu znacku. Moje dete je sa godinu dana obozavalo knjige o psu Zuci sa prozorcicima. Sa 2 god. smo voleli Gricka i Deset ala u krevetu. Sada sa 3 god. obozava Grozona, Sta je saznala bubamara mala i Vuka koji je ispao iz knjige. A jedva cekam da jos malo poraste pa da kupujemo ove atlase sa magnetima o kojima ste pisali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.