Na godišnjem nivu najveći procenat dece koja su povređena u saobraćaju jesu bila putnici u vozilu? I ne nisu deca ta koja su vozila!

Da li ste znali da je procenat upotrebe dečijih autosedišta u Srbiji ispod 70%?

A kada govorimo o tih 30% sedišta koja se koriste da je preko 70% njih nepravilno postavljeno ili da nije odgovarajuće za dete?

Ne bih da glumim psihologa i da pričam o našem mentalitetu, ali ono što sam tokom prethodnih godina o bezbednosti dece u saobraćaju da je jako čest odgovor na pitanje Zašto ne koristite dečije sedište, upravo “Neće se to nama desiti. Ja vozim pažljivo.” Ali da li se zapitate da li pažljivo vozi i vozač u vozilu pored vas ili koji vam ide u susret. Sa sudbinom ne bi trebalo da se igramo.

Dok je dete malo mi smo ti koji bi trebalo da brinu o bezbednosti, a bezbedna vožnja je jedino u odgovarajućem dečijem autosedištu.

Osnovne informacije o dečijim autosedištima:

  • Kada kupujete sedište obavezno pogledajte da li na sebi poseduje narandžastu ili crvenu nalaepnicu (homolagaciju) – ona označava da je sedište prošlo određene atestove (Propis 44 i propis 129).
  • Sedište se bira prema masi deteta, a ne prema uzrastu – oznaka od 0 do 13 ne znači od rođenja do 13 meseci, već od 0 do 13 kg.
  • Sedište grupe 0 i 0+ (jaje sedište) se uvek vozi suprotno smeru vožnje i jedino ono sme da bude postavljeno na suvozačevom mestu.
  • Airbag na suvozačevom mestu OBAVEZNO ISKLJUČITI ako je jaje sedište postavljeno tu.
  • Dete prelazi u sledeću grupu sedišta tek kada prethodno preraste, ne pre toga – suprotno smeru vožnje dete vozimo dok ne dostigne težinu (10kg odnosno 13kg), dok ne napuni godinu dana i dok ne počne samostalno da hoda.
  • Prilikom postavke i autosedišta i deteta u autosedište pratimo upustva proizvođanja – trake pojasa moraju da budu ravne i zategnute, bez da ih išta ometa.

Sve ovo, ali i mnogo više možete čuti na BESPLATNOJ OBUCI ZA PRAVILNU UPOTREBU AUTOSEDIŠTA na kojoj sam ja jedan od predavača.

12.10.2018. godine u 15:00 u Kancelariji za mlade Zemun

(prijave se šalju na mail centarzaranirazvoj@gmail.com)

i psst biće i nekih poklona 🙂

Za kraj zašto vam baš ovo ja govorim? Ukoliko ste pročitali na blogu deo o autoru znate da sam već 7 godina angažovana u jednoj nevladinoj organizaciji, između ostalog UG RODITELJ se bavi i promocijom bezbednosti dece u saobraćaju, a poslednje 2 godine održala sam preko 30 obuka širom Srbije za pravilnu upotrebu dečijih autosedišta kao saradnik Agencije za bezbednost u saobraćaju, a obuke je prošlo preko 1000 ljudi.

Nemojte da izazivate sudbinu. I odgovor na pitanje u naslovu je – Ne, vi  tj. mi nemamo najjače ruke na svetu i dete u našim rukama nije bezbedno u toku vožnje!

signature

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.