“Dosada je osećaj nelagode koji raste iz konflikta između potrebe za intezivnom mentalnom aktivnošću i nedostatkom motivacije za istu.”

Dani kada se zbog vremenskih prilika ili neprilika ne može izaći iz kuće donose vreme koje bi trebalo popuniti na neki način. Neki bi rekli da je dosada “problem” koji je prisutan svuda, ovaj tekst donosi pet predloga za decu različitnog uzrasta kako dosadu pobediti.

3+ godina – Kornjačina jaja

Obojite 4 kutije od jaja svaku drugom bojom. Izaberite 40 većih kamenja, koje ćete podelite u grupe po 10 (4 grupe po 10 kamenja) i svaku od grupa obojite u boju kutije. Kada se kamenje osuši, sakrijte ih u veću kutiju sa peskom (možete korisiti dekorativni pesak, brašno, šećer, kukuruz,…). Svaki od kamenčića je jedno kornjačino jaje koje bi dete trebalo da pronađe i stavi u kutiju odgovarrajuće boje.

stones-2789185_640

Uz ovu igru se razvija vizuelna percepcija, uočavanje boja, sličnosti, razvija se empatija prema prirodi i životinjskom svetu, kao i razvoj pažnje.

4+ godine – Moj album

Za ovu igru je potreban album (ili papiru u boji , sveska,…) i fotografije (koje možete fotokopirati) deteta od rođenja do danas. Dete samo ređa fotografije u svoj album, možete pustiti dete samo da poređa slike od svog najmlađeg doba do trenutne, a onda zajedno da pogledate da li je baš tako ide redosled. Kada je album složen neka dete ispriča priču o sebi, iznenadićete se šta sve dete pamti i zapaža o sebi.

photo-album-for-kids

Uz ovu igru razvija se pojam o sebi (emocionalna i peceptivna spoznaja sebe), razvija se samopouzdanje, razvijaju se govorne veštine, kao i fina motorika.

5-8  godina – Kviz za klikeraše

Kviz za klikeraše je namenjen za uzrast od 5 do 8 godina, sadrži 48 ilustrovanih pitanja koja su osmišljena tako da ima jednostavih, ali i težih pitanja. Iako traže logičko razmišljanje kako bi dete odgovorilo na njih nije potrebno da zna da čita ili da ima matematičko predznanje. Koncpirana su tako da sama ilustracija ima sugestivni aspekat, tako da dete može igru, kada se objasne pravila, da koristi samostalno. Kviz se može raditi samostalno, ali i grupi.

DSC_9055_98c6019d DSC_9065_162d8681

8+ godina – Asocijacije

Kviz Asocijacije osim što je zagarantovanan zabava, omogućava razvoj mašte i govornih veština, sa 48 kartica pruža priliku da se sazna nešto novo i da se razmišlja logično. Sve asocijacije sadrže pojmove koje su bliske detetu, a magični prozor je tu da se odgovor i proveri.

DSC_9057_4b919f86

DSC_9063_852112aa

7-10 godina – Kviz 7-10

Kao i prethodni kvizovi i ovaj se sastoji od 48 ilustrovanih pitanja koja obuhvataju pitanja iz sveta oko nas, a pored pitanja iz poznavanja okoline tu su i logičko-matematička pitanja. Pitanja su osmišljena tako da proveravaju, ali i nadograđuju znanja koja se stiču u nižim razredima osnovne škole. Pitanja je potrebno pažljivo pročitati, brzopletost se ne isplati 🙂

Kviz se može igrati samostalno ili u grupi, a magični prozor otkriva tačan odogovor.

DSC_9059

DSC_9060

 

Razvojni ciljevi ova tri kviza jesu razvoj saznajnosti i logičkog mišljenja, uvežbavanje čitanja, učenje aktivnog slušanja, razvoj pažnje, samopouzdanja, ali i što je jako važno svaki od ovih predloženih igara ima za cilj razvoj socijalnih veština, takmičarskog duha i razvoj empatije.

_20180714_174309.JPG

signature

 

 

 

 

Izdavač ova tri sjajna kviza je Izdavačka kuća PIKOM i preko njihovog sajta možete da ih poručite i pobedite dosadu.logo2014

 

 

 Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.