Dragi roditelji, stručnjaci i svi koji pratite moj blog sa zadovoljstvom vam predstavljam knjigu od Marije Montesori koja je od janura meseca prevedena i na srpski jezik i izdata od strane izdavača knjiga Propolis Books.

Pozivam vas da pročitate prikaz knjige koji se nalazi ispod, a na kraju imamo i iznenađenje za vas 🙂

Marija Montesori – Tajna detinjstva

Dete u sebi nosi tajnu života, koja može podići veo sa misterije ljudske duše.

Ono nije nepoznanica, jer u sebi nosi nešto što će, jednom otkriveno, omogućiti odraslom da reši svoje individualne i socijalne probleme. To može biti osnova nove nauke o detetu, sa značajnim uticajem na celo ljudsko društvo. Marija Montesori uvidela je ove istine pre stotinu godina i, istražujući ih, išla daleko ispred svog vremena, učeći roditelje, vaspitače i sve koji rade sa decom istinama koje su i danas aktuelne, možda više nego ikad pre.

Začuđujuće brz razvoj brige o deci i obrazovanja poslednjih godina može se delom pripisati višem životnom standardu uopšte, ali još više buđenju svesti. Ne samo da se od poslednje decenije XIX veka razvija briga za detetovo zdravlje, već i svest o ogromnom značaju detetove ličnosti. Saznanja do kojih se došlo proučavanjem deteta doprinela su istraživanjima u oblasti medicine, filozofije i sociologije, na sličan način na koji je embriologija rasvetlila fiziologiju i evoluciju.

Ali proučavanje deteta, ne u fizičkom već u psihičkom smislu, može imati mnogo veći uticaj, jer je u vezi sa svim ljudskim pitanjima. U umu deteta možda možemo naći ključ razvoja a ko zna, možda i početak nove civilizacije.

Tajna detinjstva, Montesori, korice

Švedska pesnikinja Elen Kej 1 prorekla je da će naš vek biti vek deteta. Sličan izraz može se naći, ukoliko se strpljivo traga po istorijskim dokumentima, u prvom govoru italijanskog kralja Viktora Emanuela III, koji je 1900. godine, na prelazu u novi vek, govorio o novoj eri, koju je nazvao „erom deteta”. Ove proročke izjave su možda rezultat naučnih istraživanja tokom poslednjih deset godina XIX veka, koja su ukazala na posledice zaraznih bolesti zbog kojih je smrtnost dece bila deset puta veća nego kod odraslih i na posledice strogosti nastavnika u školi.

 

 

 

 

Ali tada niko nije mogao da pretpostavi da dete u sebi nosi tajnu života, koja može podići veo sa misterija ljudske duše, niti da je ono nepoznanica, jer u sebi nosi nešto što će, jednom otkriveno, omogućiti odraslom da reši svoje individualne i socijalne probleme. To može biti osnova nove nauke o detetu, sa značajnim uticajem na celo ljudsko društvo.

“Dete koje u sebi nosi tajne naše prirode postaje naš učitelj” – M.Montesori 


A iznenađenje je da u saradnji sa izdavačem ProPolis Books imamo jedan primerak knjige za vas 🙂

Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Pitajte defektologa (https://www.facebook.com/pitajtedefektologa/)i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenatar.

Igramo se do nedelje 04.02.2018. godine do 21h kada ću pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.