Ljudsko telo je čudesana mašina, zar ne?

Nekoliko postova pre je bilo posvećeno doživljaju telesne celovitosti, materijalu za učenje delova tela, kao i predlogu kako napraviti ljudsku figuru. Ovaj post je posvećen ljudskom telu u smislu šta ga čini, uz ove aktivnosti dete može da nauči šta nas to pokreće, pomoću kog organa možemo da mislimo,…

  • Moje telo ima organe

Materijal: makaze, lepak, papir u boji ili kolaž papir, beli papir
Postupak: Od belog papira izrežemo siluetu tela, od papira u boji/kolaž papira sečemo organe, koje lepimo na siluetu i obeležavamo njihove nazive.

Na slici je navedeno samo 5 organa jer aktvnost bila namenjena za dete od 5 godina, broj pojmova se može povećati ili smanjiti u odnosu na uzrast deteta i njegovo/njeno interesovanje za temu.
Takođe, moja preporuka je da organe isečete različitih boja, kako bi ih “šifrirali” odnosno kako bi dete moglo lakše da zapamti gde se koji organ nalazi, a samim tim i čemu služi.

DSC_32389.JPG

  • Moje telo ima kosti

Materijal: beli papir, makaze, lepak, olovka
Postupak: Od belog papira iseći siluetu ljudske figure, zaletiti na papir i na silueti iscrtati linije koje predstavljaju naše kosti. Ukoliko je dete malo i nije upoznato sa izgledom kostura, pokazaćemo sliku kao primer.

Naravno, u toku crtanja objašnjavamo gde se koja kost nalazi i pokazujemo detetu gde se ona nalazi na njegovom telu, kao i gde se ona nalazi na našem telu.

DSC_323899.JPG

  • Kostur čoveka

Materijal: makaze, šablon, papir u boji, lepak
Postupak: Odštampati šablon (klikom na reč šablon možete preuzeti pdf fajl za štampanje), iseći ga i zalepiti ga na papir.

DSC_3242.JPG

Još ideja za aktivnosti na ovu temu možete pronaći na pinterestu ukoliko ukucate: human body crafts for kids, human body preschool,…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.