Razvoj govora i jezika je ključna veština i utiče na mnoge druge oblasti života deteta, uključujući sposobnost deteta da uči, izražava svoje potrebe, misli i želje, sklapa prijateljstva, čita i piše i dobro se ponaša.

Probleme sa govorom danas ima čak 63 odsto predškolaca, dok su pre samo nekoliko decenija govorno-jezički poremećaji otkrivani tek kod osam odsto dece! 

Razvoj govora i jezika je dugotrajan proces. Jezik i govor se razvijaju i uče paralelno, pa se osnova jezika stiče i usvaja do treće godine, a automatizacija jezika završava se između jedanaeste i trinaeste godine.

Međutim, istraživanja su pokazala da, u nekim oblastima, više od 50% dece koja ulaze u osnovnu školu ima niži nivo jezika nego što je to očekivano za njihov uzrast. 

Kao roditelji, možete decu pripremiti za najbolje moguće rezultate – ako ste svesni kako da im pružite podršku. Vaše dete može govoriti i više jezika iznad proseka od malena, uz pravi podsticaj, i to kod kuće! 

Učimo zajedno i menjajmo statistike. 

NajboljaMamaNaSvetu.com vas poziva na novi vebinar – “Razvoj jezika i govora – šta i kada da radite da i vaše dete ostvari svoj maksimum”

Koje teme ćemo pokriti? 

 • Osnove razvoja govora kako bismo znali šta je normalno a šta ne i kada (i kome) se obratiti za pomoć 
 • Kako okruženje utiče na razvoj jezika – šta kada dete živi u multilingvalnoj sredini, da li je moguće kreirati bilingvistu bilo gde itd. 
 • Kako podstaći razvoj govora od malena
 • Kako bogatiti rečnik
 • Kako je motorika povezana sa razvojem jezika ali i učenjem uopšte 
 • Kako da izvučete maksimum iz svog deteta čak i ako vi ne govorite više jezika 
 • Šta pomaže a šta odmaže učenju jezika kod osnovaca 

Da li ste se već susreli sa nekim od ovih problema: 

 • Dete kasni sa govorom, ništa ne priča 
 • Dete ne izgovara reči razgovetno, ništa ga ne razumem a ima već tri godine 
 • Dete ne zna još uvek da izgovori R
 • Dete muca
 • Živimo u inostranstvu, dete ide u školu na stranom jeziku, mi taj jezik ne znamo i plašimo se da ni ono neće steći dobar nivo 
 • Maternji jezik mog deteta je očev, ja bih da nauči i moj, kako da u tome uspem
 • Dete priča sve kako treba ali mu je vokabular siromašan – ne zna da ispriča priču npr. 

Neki od ovih problema su normalni i mogu se prevazići, važno je znati gde ne preterati i kako stimulisati govor i bogatiti rečnik u svakom uzrastu. Vaša uloga u tome je jako bitna! Zato, ne propustite vebinar, prijavite se već danas i obezbedite svoje mesto.  

PROGRAM :

Pridružite nam se na webinaru: “Razvoj jezika i govora – šta i kada da radite da i vaše dete ostvari svoj maksimum”

DATUM: petak, 24. 2. 2023.
VREME: 18h-21h
MESTO: ZOOM platforma – dobićete link 24h pre početka webinara 
UZRAST DECE: od 0 do 10 god
CENA: 2.000 RSD ili 2.700 RSD uz e-priručnik “IGROM DO ZNANJA” –  PRIJAVITE SE OVDE

PREDAVAČI:

18h – Etape, znaci zastoja i saveti za stimulaciju razvoja govora koje svaki roditelj treba da zna

Svetlana Torbica Marinković, defektolog-logoped, mama, doktorand na Biološkom fakultetu, smer neuronauke, modul “Od gena do ponašanja”zaposlena u Centru za edukaciju Torbica+ (logopedsko-defektološka ordinacija). Završila obuku za upotrebu VocaStim Master aparata kao i seminar Stimulativne metode u rehabilitaciji bolesnika sa narušenim govorom i gutanjem.

Naučite da prepoznate znake urednog govorno-jezičkog razvoja, kao i znake da je vreme za odlazak kod logopeda. Budite aktivni učesnik stimulacije razvoja vašeg deteta i saznajte kako u kućnim uslovima možete da stimulišete razvoj govora i jezika kod vašeg deteta. 

18:45h – RAZVOJ KOMUNIKACIJE KROZ IGRU

MSc Marija Ršumović, Master defektolog, održala preko 200 radionica za decu i roditelje, sertifikovan Marte Meo praktičar, poseduje sertifikaciju za primenu Montesori pedagoškoh načela i Montesori pribora sa decom sa teškoćama u razvoju. Obučena za primenu asistivne tehnologije kod dece sa govorno-jezičkim teškoćama (primena Cboard-a). Završila edukacije na temu osnove ABA terapije, primene video modelovanja u tretmanu, analize dečijeg crteža, i mnoge druge. 

Da li odabir igračaka utiče na razvoj komunikacije između roditelja i dece? Govorno-jezički razvoj je bitan deo ranog detinjstva i važno je da na pravi način stimulišemo njegov razvoj. Komunikacija obuhvata i govor i jezik, a na webinaru „Razvoj komunukacije kroz igru“ ćemo pričati upravo o načinima kako da kroz igru i svakodnevne aktivnosti radimo na razvoju komunikacije.

19.30h – PSIHOMOTORNI RAZVOJ DETETA I ŠKOLSKE VEŠTINE

Časlav Mančić – specijalista u oblasti reedukacije psihomotorike, međunarodni master-trener i direktor kancelarije u Srbiji kompanije DOOR Training & Consulting, i tata. Ima preko 30 međunarodnih sertifikacija kao trener u mnogim oblastima (komunikacija, kreativnost, glotodidaktika, upravljanje projektima itd.)

Saznajte više o vezi između razvoja govora i psihomotorike. Otkrijte kako je govor povezan sa intelektualnim sposobnostima deteta, kako psihomotorni razvoj utiče na školsko postignuće deteta. Naučite kako se govor razvija kod multilingualne dece, kako znati koji je detetov maternji jezik. Otkrijte kako da poboljšate sposobnost komunikacije deteta i školski uspeh. 

NAPOMENA: Svim prijavljenima će biti dostupan snimak webinara u narednih 30 dana. Svakako, preporučujemo da prisustvujete i lično jer ćemo odgovarati i na vaša pitanja. 

 • Vebinar se održava uživo preko Zoom platforme. Link dobijate nakon evidentirane uplate, 24h pre početka vebinara (uz podsetnik sat vremena pre vebinara).  
 • Kako je sve onlajn možete nam se pridružiti iz bilo kog dela sveta.

Za 3h druženja ćemo odgovarati i na vaša pitanja koja možete postaviti i unapred a nakon toga ćete: 

 • Imati jasnu ideju kako da poboljšate govor i izražavanje kod deteta 
 • Znati kako deca postaju vešti govornici i mislioci 
 • Razumeti kako da stimulišete razvoj govora, mozga i jezika deteta i to na zabavan način
 • Znati da li je potrebno da potražite pomoć
 • Znati kako da razgovarate sa detetom od ranog uzrasta da bi ono imalo najviše šanse da maksimalno razvije govor i jezik 
 • Biti sigurniji u svakodnevnoj interakciji sa detetom jer ćete znati tačno šta i ZAŠTO radite 
 • Znati i kako da podstaknete učenje drugog jezika, šta da radite – šta da forsirate a šta ne ako ste u bilingvalnoj porodici ili živite u inostranstvu 
 • Znati koje igre i igračke su bolje za razvoj govora a koje nikako ne treba koristiti 
 • Biti mudriji i informisaniji roditelj 

 

Uz vebinar dobijate i: 

 • Snimak koji možete gledati i naknadno tokom 30 dana 
 • Popust od 50% na svaki naredni vebinar koji organizujemo 
 • Materijale (prezentacije) predavača sa vebinara 

POSEBNA PONUDA: 

Za roditelje dece do 7 godina imamo i posebnu ponudu – uz doplatu od 700 RSD nabavite i e-knjigu “Igrom do znanja” sa savetima defektologa Marije Ršumović. Knjiga je odličan resurs za strategije, ideje, informacije i savete kako kroz igru podržati pravilan razvoj deteta. 


Poveznica do originalnog teksta – https://najboljamamanasvetu.com/webinar-razvoj-jezika-i-govora-sta-i-kada-da-radite-da-i-vase-dete-ostvari-svoj-maksimum/63da774ac1e4db047ebe2d42

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.