Šta je to medijalna ili srednja linija tela – kao što njeno ime kaže to je zamišljena linija koja se nalazi na sredini našeg tela i deli telo na levu i desnu stranu. Sposobnost da naši ekstremiteti pređu tu zamišljenu liniju nam je od velikog značaja za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Zamislite da želite da otvorite vrata desnom rukom, a leva ruka je zauzeta držanjem kesa – ukoliko ne pređete medijalnu liniju tela taj pokret ne bi bio tako lako moguć, već biste morali da se okrenete u bloku, celim telo kako biste ruku pozicionirali na kvaku.

Sposobnost prelaženja srednje linije tela je automatizovan motorički pokret o kome u toku dana i ne razmišljamo, već jednostavno tako radimo i funkcionišemo. Pored pomeranja ekstremiteta u horizontalnoj i vertikalnoj ravni, ova gruba motorička sposobnost nam omogućava i da se rotiramo oko svoje ose, odnosno da se nagnemo unared ili unazad.

Prelazak medijalne linije možemo da posmatramo iz tri pravca:

 1. Pokret ruke/noge preko sredine tela do druge strane tela, npr. podizanje čaše koja se nalazi na levoj strani stola desnom rukom.
 2. Okretanje tela oko medijalne linije kako bi se rotiralo u kukovima, npr. pokreti koje često možemo da primetimo tokom plesa.
 3. Naginjanje gornjeg dela tela preko srednje linije, npr. kada želimo da dohvatimo nešto što nam je palo na pod.

Ova motorička veština podrazumeva korišćenje obe ruke istovremeno (podrazumeva razvijenu bilateralnu koordinaciju). Kod dece koja imaju poteškoća sa prelaskom srednje linije i/ili bilateralnom koordinacijom primećujemo da imaju i poteškoće sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti (zbune se kad treba da otvore vrata, ne mogu da vežu pertle, moraju da se pomere celim telom kako bi nešto dohvatila iako to nije potrebno,…).

Poteškoće sa prelaskom medijalne linije mogu se povezati i sa problemom senzorne integracije, odnosno integracijom vestibularnog, proprioceptivnog sistema i čula vida.

Kako možemo podsticati prelazak medijalne linije i na taj način razvijati ovu motoričku sposobnost?

 • pokretnim igrama koje podrazumevaju pokrete rotacije,
 • igre sa preprekama koje zahtevaju od deteta da zauzima različite položaje u prostoru,
 • nizanje perlica na kanap
 • igre sa presipanjem iz činije u činiju
 • igre sa loptom
 • igra “Twister”
 • aktivnosti za razvoj bilateralne koordinacije “Brain gym”
 • sve igre i aktivnosti koje podrazumevaju upotrebu obe ruke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.