Danas o autizmu se zna mnogo više nego pre 15 godina, a neuporedivo više nego pre 30 godina. Ali opet kada pogledamo šta sve znamo o autizmu nije dovoljno i dalje je to plovidba u magli za mnoge porodice. Kada je brat mog muža bio mali njihova porodica je lutala, kucala na sva vrata koja su im bila dostupna kako bi saznala više o tome šta je njhovom detetu i zašto se ne razvija na onaj način na koji bi trebalo. Behu to devedesete kada ih je mučilo mnogo toga, a ovo je samo bio šlag na torti.

Verujem da danas sa pojavom društvenih mreža porodice dece sa poremećajem iz spektra autizma pre svega lakše dolaze do podrške jedni drugih. Podrška je stvarno važna. Otkuda i ova januarska preporuka za čitanje.

Zvuci buđenja je knjiga čiji su autori roditelji, devojčice, Dorote koja kao i naš Nikola ima dijagnozu autizma. Kroz svaku stranicu knjige možete osetiti šta prolazi jedna porodica čiji razvoj deteta ne ide onim putem koji su očekivali. Oni su porodica koja živi u Češkoj i može se primetiti da je sistem sličan kako naš, nedovoljno razvijen da pruži ono što je porodici potrebno – podrška. Ali u svom putu oni su našli na svoje osobe koje su učinile više od bilo kog medikamenta.

Zvuci buđenja je priča o autizmu, o odrastanju, o agresiji, o porodici, o pitanjima, nadi, lutanju – ovo je knjiga koju bi trebalo da pročita svaka porodica, defektolog, logoped, psiholog, socijalni radnik, učiteljica, vaspitačica, … Ona ne nudi rešenje niti famozno izlečenje, ali nudi podršku. Ne daje magični štapić, ali daje uvid. Ne mora da znači da se sve porodice suočavaju sa istim stanjima, trenucima, problemima, a sa druge strane svaka porodica koja ima dete sa teškoćama u razvoju se susreće sa baš ovim situacijama koje nekada deluju bezizlazno.

Za kraj ostavljam jedan citat iz knjige, reči Dorotine majke:

Ukoliko vas je knjiga zainteresovala možete je pronaći na sajtu Kamelia izdavaštva.

3 thoughts on “Januarska preporuka – Zvuci buđenja

  1. Naručila knjigu po Vašoj preporuci,malo duže sam čekala isporuku da mi stigne u CG ali vrijedjelo je čekati..❤️ Divni ste!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.