Ovde ćete pronaći mnoge zabavne igre koje pomažu u razvoju govora i jezika. Kroz njih se stimulliše i govor i razumevanje govora.

Ovim aktivnostima pomažete detetu da bogati rečnik, da usvaja nove pojmove i da ih razume. Takođe uči boje i oblike, veličine i odnose, kao i upotrebu različitih predmeta. Vežba usmeravanje pažnje i usvaja važne socijalne veštine.

Može vam se učiniti da ovo i nisu neke posebne igre, da se, na primer, listanje slikovnica podrazumeva i čitanje priča pred spavanje. Ipak razvoj govora je složen proces i stimulacija je neophodna kod dece koja nisu progovorila na vreme a kod sve ostale dece je potrebna za dalje bogaćenje rečnika, usvajanje novih pojmova i složenijih gramatičkih kategorija. Kao roditelji male dece nemamo baš uvek ni vremena ni strpljenja, zato vam ovde nudimo pregršt ideja za igre koje možete igrati bilo gde. Sve igre su jednostavne a okupiraju detetu pažnju i stimulišu razvoj govora i jezika.

Ja vidim, ja vidim…

Igru možete igrati bilo gde – u šetnji, prodavnici, u kući ili dok putujete (ali ne i u situacijama dok vozite).

Cilj je da dete pronađe objekat koji mora biti u vidnom polju a na osnovu opisa koji vi dajete, na primer: Ja vidim, ja vidim… nešto plavo, okruglo je i mekano… na početku je važno da je taj predmet lako uočljiv, a kasnije možete usložnjavati igru opisom predmeta koji je malo teže uočljiv. Ovu igru možete igrati i dok čitate slikovnicu.

Da ne bi brzo dosadila igra, obrnite, neka dete vama opisuje šta vidi a vi pogađajte šta je to! Pomažite se pitanjima: da li je daleko ili blizu, da li je visokoda li da gledate gore ili doleda li je živo ili je predmet i slično… Na taj način će i dete od vas da nauči da se pomaže sličnim pitanjima.

Možete još i da… koristite predloge za mesto: ispod, iznad, između i sl. Čak i ako dete ne razume sve predloge još ovo je idealna prilika da ih nauči i utvrdi, na primer: pogledaj, ta plava lopta je ispod stola, a sto je iznad lopte. Takođe je korisno koristiti prideve: malo, veliko, mekano, itd.

Učimo i vežbamo: razvoj govora, usvajanje prideva, predloga, prostornih odnosa, razvoj vizuelne diskriminacije i koncentracije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.