U Beogradu, 26. novembra 2022. godine u velikoj sali Gradske opštine Zvezdara održana je prva Međunarodna konferencija “Rani razvoj i značaj rane intervencije. Na konferenciji se govorilo o značaju rane stimulacije u prvim godinama života deteta, kao i o važnosti podrške porodici u tom periodu, ali i kasnije.


Rana iskustva su važna. Ulaganje u ranu stimulaciju i podršku porodicama jeste ključ ranog razvoja. Cilj konferencije “Rani razvoj i značaj rane intervencije” jeste širenje svesti i znanja o značaju stimulacije u prvim godinama deteta.
Konferenciji su prisustvovala stručna lica različitih profesija, koja se bave pružanjem podrške deci na ranom uzrastu i njihovim porodicama, prisutni učesnici su bili iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.


Konferenciju su otvorile ispred organizacionog tima, Marija Radovanović iz Novog Sada i Lidija Kobelja iz Bijeljine. Ispred opštine učesnike je pozdravila Dragana Đurić, zamenica predsednika opštine Zvezdara i istakla da opština Zvezdara pruža podršku deci i porodicama na različitim nivoima.


Prisutni su mogli da čuju o ulozi porodice u ranoj intervenciji, uticaju ekrana na rani razvoj, problemima govorno-jezičkog razvoja, uticaju senzorne integracije na razvoj, o ranim znacima autizma, kao i ulozi igre u razvoju deteta. Posebno su značajna bila lična iskustva roditelja dece sa teškoćama u razvoju. Svoja iskustva i izazove svojih porodica sa prisutnima podelile su Nikolina Radosavljević i Katarina Milovanović.


Na kraju konferencije održana je panel diskusija o ranoj stimulaciji koju je vodila Marija Ršumović, gde su izvedeni zaključci da je rana stimulacija izuzetno važna za dečiji razvoj, ali da ona ne može biti sprovedena ukoliko nije uspostavljen podržavajući odnos sa detetom, da je potrebno obezbediti podršku roditeljima i da bi svi koji imaju ulogu u detetovom životu trebalo da rade na istom cilju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.