Napisala: Mihrija Mešić, magistar logopedije

Za sve mame i tate koji primjećuju izostanak, kašnjenje ili bilo koja druga odstupanja u govorno-jezičkom razvoju kod svoje djece ili imaju djecu s razvojnim teškoćama:

Drage mame i tate, ako vam vaš unutarnji glas govori da vaše dijete ima bilo šta od navedenog, prvi vaš korak trebao bi biti da što prije krenete na pretrage kod stručnjak. One nekada počinju rutinskim pregledom pedijatra, po potrebi i neuropedijatra, mogu uključivati posjetu psihologu, a usko vezano za probleme s govorom trebate se obratiti logopedu. U davanju podataka o djetetu budite iskrene, kako bi logoped, uz provedenu opservaciju, dijagnostiku i druge neophodne sprovedene logopedske procedure, mogao da vam da ispravnu dijagnozu, odnosno nalaz i mišljenje, te preporuke za daljnje postupke. Uključivanje djeteta u tretman ili savjetodavni rad s roditeljima u pravo vrijeme, mogu dati dobre rezultate. Važno je samo da ne gubite vrijeme koje odlazi u nepovrat, jer razvojne faze djeteta općenito i razvojne faze govora ne čekaju – one dolaze i prolaze. Zato je u svakoj fazi važno da dijete postigne svoj maksimum. Nemojte slušati savjete da je dijete “lijeno” i da će progovoriti – možda hoće, ali je izvjesnije da će uz podršku roditelja i rad sigurno više postići. Nemojte dozvoliti da vrijeme prođe čekajući. Nemojte da vam je neugodno tražiti više mišljenja, različitih stručnjaka, jer samo želite najbolje za svoje dijete. Uradite sve što je do vas što prije, kako u budućnosti ne biste gledali svoje dijete nesretno i kako ne biste žalili za propuštenim vremenom. Na tom majčinskom putu ljubavi želim vam mnogo uspjeha.

Ako ove riječi pomognu barem jednom djetetu i jednoj mami, bit ću zadovoljna.

A za kolege i koleginice, koleginica Mihrija je, zajedno sa svojom profesorkom, oformila logopedsku dokumentaciju koju možete pogledati na linku ispod:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.