Slikovnice su deo dečijeg života i većina se susretne sa njima na ranom uzrastu, odnosno prve slikovnice uglavnom budu predstavljene na uzrastu od 1 do 3 meseca. Svi smo svesni da je čitanje korisno za dečiji razvoj, ali koji su to konkretni razlozi zašto su slikovnice važne?

  • UPOZNAJU DECU SA ČITANJEM – slikovnice su najčešće prve knjige koje čitamo deci, najviše zbog slika. Ali i zato što su priče kratke i lako ih je pratiti. Kada čitamo detetu slikovnice od ranog uzrasta im pokazujemo da čitanje važno.
  • PODSTIČU RAZVOJ GOVORA – ilustracije u knjizi kao i reči, jesu dobar podsticaj za započinjanje razgovora. Dok razgovaramo o priči tokom ili nakon čitanja, uključujemo dete u priču i njene događaje i na taj način stimulišemo razvoj razumevanja, dok istovremeno bogatimo rečnik. Istraživanja su pokazala da su roditelji koji razgovaraju sa decom imaju bolji odnos u odnosu na roditelje koji provode manje vremena u priči sa svojom decom.
  • STIMULIŠU RAZVOJ VIZUELNE PERCEPCIJE I MIŠLJENJA – povezivanje ilustracije na stranici sa izgovorenim/pročitanim rečima, daje deci priliku da reči razumeju i da ih povežu sa njihovim značenjem pomoću ilustracije.
  • UPOZNAJU DECU SA UMETNOŠĆU – ilustracije nisu samo ukras na stranicama, one jesu tu da bi slikovnica izgledala lepo i prijatno za oko, ali one su tu da “pojačaju” priču. Ilustracije služe da se prenese emocija, dočara neka situacija ili događaj. Slikovnice daju priliku da se dete vrati više puta različitim ilustracijama koje prikazuju različite emocije likova i njihove interakcije.
  • RAZVIJAJU AKTIVNO SLUŠANJE – dok čitamo detetu priču dete je prisutno u trenutku. Menjanjem boje glasa i tonaliteta privlačimo detetovu pažnju i na taj način podstičemo da dete aktivno sluša ono što pričamo prateći ilustracije u slikovnici.

Predlog slikovnica za uzrast 3+ godina jesu: Žuti kolač sa višnjama i Let na ko bajagi Mars.

Slikovnice iz serijala Mali vrt, Kreativnog centra nas vode u aktivnosti koje sprovode u jednom vrtiću. Likovi jesu deca koja su predstavljena na početku svake slikovnice. One nas vode u neobične avanture pune mašte i različtih situacija koje deca treba da dožive i dođu do rešenja.

“Deca postaju čitaoci u krilu svojih roditelja”

One thought on “5 razloga zašto su slikovnice važne za decu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.