Prepričavanje priče je važno isto kao i čitanje, ono sam pomaže da bolje razumemo priču. A kada govorimo o deci predškolskog i školskog uzrasta prepričavanje nam pomaže da vidimo da li je dete razumelo priču i da li može da prati tok radnje koja se u njoj desila.

Vizuelni elementi, odnosno ilustracije u priči su bitan detalj uz pomoć kojeg dete može da dođe do informacija. Na ranom uzrastu bi trebalo dete podstaći da uz pomoć ilustracija prepričaju priču koja im je pročitana ili koju su pročitali.

Uz pomoć prepričavanja priče dete dobija informaciju da ona ima početak, sredinu i kraj. Radnju priče pokreću likovi koji se u njoj pominju, a oni se nalaze u nekom prostoru/mestu. Tokom čitanja možemo postavljati detetu kratka pitanja koja se odnose na likove ili radnju priče. Čitanje i prepričavanje je traženje smisla, izvlačenje poruke/pouke priče, jer ukoliko pročita samo mehanički, pročitano neće imati nikakvog smisla, a sama priča biće zaboravljena.

Kada dete ima poteškoća sa prepričavanjem možemo se posluđiti metodom prepričavanja uz pomoć prstiju. Svaki prst treba da poseti dete na jedan od glavnih delova priče koje je pročitalo ili da ih podstakne da se podsete u samoj priči kako bi dobili odgovor.

Kako bi detetu pomogli u prepričavanju, možemo koristiti vizuelni podsetnik delova priče (slika iznad). Podsetnik možemo odštampati i zalepiti na početak sveske kako bi uvek moglo da se podseti na koje delove treba da se fokusira i da zapiše.

Ukoliko ti se dopada ova ideja i želiš da je primeniš u svom radu možeš besplatno preuzeti vizuelni podsetnik, na ćirilici i na latinici.

One thought on “Prepričavanje priče uz pomoć prstiju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.