Dan traje duže, temperature su više, parkovi i priroda nas pozivaju da što više vremena provodimo napolju. Igre na otvorenom imaju višestruk uticaj na pravilan rast i razvoj dece. One podstiču razvoj grubih motoričkih sposbonosti, spretnosti, koordinacije, ali i daju vreme za slobodnu igru i razvoj socijalnih veština.

Igre napolju daju deci priliku da grade veštine koje se ne mogu na isti ili sličan način razvijati kod kuće, na igralištu ili parku imaju priliku da razvijaju socijalne veštine – upoznavanja, prilaska, deljenja igračaka i intresovanja, zajedničke igre i komunikacije sa vršnjacima što je posebno bitno za decu koja nisu uključena u vrtiće.

Photo by Anete Lusina on Pexels.com

LJULJANJE – na blogu već postoji tekst o blagodetima ljuljanja, ali nije na odmet da se ponovi zašto su ljuljaške bitne za razvoj. Osim što je ljuljanje zabavno, ono utiče na razvoj i jačanje posturalnih mišića (mišića zadženih za držanje tela) i razvoj balansa (ravnoteže).

PREDSTAVI SE – upoznavanje sa novim drugarima može biti izazovno za neku decu, a park jeste dobro mesto da se razvija ova veština. Kod kuće možete odglumiti scenu iz parka sa igračkama i tako ohrabriti dete i pružiti model kako da priđe drugom detetu i da se upozna.

ŠTA TO VIDIM – igra koja se može igrati svuda: “Ja vidim svojim malim okom nešto crveno.”, uz ovu igru možete i na otvorenom razvijati pažnju i vizuelnu percepciju, ali i bogatiti rečnik i razvijati razumevanje govora.

BROJIM JA, BROJIŠ TI – brojeve možemo implementirati u igru i tako spontano, bez pritiska razvijati početne matematičke pojmove, tj. pojam broja. Popni se tri stepenika, brojimo dok se ljuljamo, brojimo spusteve niz tobogan,…

ŠKOLICE – igra mog detinjstva, koju i danas rado igram kada vidim nacrtanu školicu na betonu. Ova igra je tako jednostavana, a nudi toliko toga – razvoj grube motorike, razvoj koordinacije, razvoj pažnje, učenje brojeva,…

PRATI LINIJU – deca vole izazove, pa tako ukoliko im ponudimo da probaju da hodaju po liniji ili nižem ivičnjaku stimulisaćemo razvoj balansa i koordinacije, ali i samopouzdanja.

ŽMURKE – još jedna jednostavna igra koja nikad ne izlazi iz mode, a može se igrati u grupama i na taj način da se razvija timski duh i socijalne veštine.

ŽABICE – parkovi, priroda uopšte jesu idealan prostor za razvoj veština skakanja. Postavite prepreke na travi koje bi dete trebalo da preskoči, skakućite u ritmu neke pesmice zajedno, skočite i u neku baricu ukoliko je nađete 🙂

KOŠEVI/GOLOVI – gađanje na koš ili šutiranje na gol jesu još jedna aktivnost koja ima za cilj razvoj grube motorike, tj. veština bacanja, gađanja i šutiranja.

IZMISLITE SVOJU IGRU – pustite dete da glumi i da se pretvara, neka ono bude vođa igre, pa tako klupa može postati gusarski brod, ljuljaška avion ili svemirska letilica, klackalica katapult, mogućnosti su mnogobrojne potrebna je samo mašta.

Koje su vaše omiljene igre napolju?

One thought on “10 ideja za igru napolju i njihov značaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.