Najjednostavniji način da se detetu pružu prilika da se razvija na ranom uzrstu jeste obezbediti dovoljno vremena koje provede napolju, u prirodi, parku – u igri. Mnogo je razloga koji se mogu navesti kao objašnjenje zašto deca danas provode manje vremena napolju u odnosu na prehodne generacije, Harvard Health blog kao najznačajnije razloge navodi promenu radnog vremena roditelja, dodatne vannastavne aktivnosti, nedostatak bezbednog mesta za boravak napolju u blizini mesta stanovanja, kao i veći procenat vremena koje dete provodi pred ekranom. Po mom mišljenju uticaj na manje vremena koje dete provodi napolju u igri, jeste rezulatat kombinacije svih navedenih faktora.

Nije na odmet ponoviti zašto je igra napolju važna:

  • Boravak na suncu donosi telu vitamin D, koji ima značajnu ulogu u razvoju organizma i imunog sistema. To naravno ne znači da ćemo dete izložiti suncu po najvećem UV zračenju, već ćemo na suncue, svi porodično ići pažljivo i pripremljeno (obavezno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom).
  • Aktivna igra, iako se dete igra u toku celog dana, igre na otvorenom donose novu dimenziju u igri.
  • Razvoj egzekutivnih funkcija koje nam pomažu u planiranju, postavljanja prioriteta, rešavanju problema i praćenja sleda i složenih naloga.
  • Socijalizacija, deca bi trebalo naučiti da rade zajedno – kako da sklope prijateljstva, upoznaju nove drugare, osmisle zajedničku igru.

PREDLOZI IGARA:

Žmurke – jedna od najstarijih i najpoznatijih igara, koju igraju deca širom sveta. Žmurke mogu da se igraju i unutra, ali koliko je lepše sakriti se iza drveta ili šuškati u nekom žbunu. Jeste li se sakrili?

Ćorave bake – još jedna klasična igra za koju vam je potrebna samo marama. Da li ima neko ko se boji mraka? Ne? Spremni smo za igru. Jedno dete je “ćorava baka” i tom detetu je preko očiju vezana marama, potrebno je da se malo okrene oko svoje ose i kreće u potragu za drugarima. Kako koga pronađe potrebno je i da pogodi ko je to.

Školice – ko se još nije igrao u vrtićkom ili školskom dvorištu ove igre? Potrebna vam je kreda kojom ćete nacratiti polja na betonu od 1 do 10 i jedan kamečić. Dete baca kamenčić na jedno od polja i kreće da skakuće na jednoj nozi kada je jedno polje, odnosno da skoči sa raširenim nogama kada su polja jedna do drugog. Na onom polju na kom je kamenčić dete se saginje i uzima ga.

Trka životinja – ovu igru smo zvali “Care, care gospodare, koliko ima sati?”. Jedno dete je car i određuje kako će se koji igrač kretati. Svako dete postavlja pitanje “Care, care gospodare, koliko ima sati?”, a car odgovara brojem koraka i vrstom životinje, npr. “3 mravlja koraka” ili “5 zečijih koraka”. Svako dete bi trebalo da oponaša hod zadate životinje.

Kroz noge, igra sa loptom – ova igra je kombinacija više igara, loptu vodimo po podu kao u fudbalu, ali je vodimo rukama kao u rukometu. Deca su u krugu i stoje tako da su im noge raširene. Svaki igrač ima zadatak da drugu ispred sebe proba da progura loptu kroz noge, bez da se pomera sa svog mesta. Lopta mora ostati na podu, a drugo dete sme da brani jednom rukom.

Ovo su neke od mojih omiljenih igara kada sam bila dete, čega ste vi voleli da se igrate? Svakako najvažniji savet jeste da učinite ono što su radili naši roditelji- pošaljite svoju decu napolje i još bolje pođite sa njima i uključite se u igru.

One thought on “Hajde da se igramo napolju – predlozi igara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.