Ovaj post o razvojnim igrama za decu posvećujem Uskrsu i Uskršnjim jajima i jednom zgodnom zecu koji je zalutao 🙂

  • KORPA PUNA JAJA

O ovoj igrački sam već pisala, ali je toliko volim i rado koristim da je moram spomenuti opet. U pitanju su plastična jaja poručena sa Aliexpress-a pre par godina i čiji kvalitet je sjajan. I pored korišćenja za razne aktivnosti nisu se ogulila.

Cilj igre je rastaviti i sastaviti dva dela jaja, a sparuju su po boji i obliku – kada govorimo o razvojnim ciljevima to su: razvoj fine motorike, učenje početnih matematičkih pojmova – boja i oblika, razvoj vizuelne percepcije.

  • GRAFOMOTORIČKO JAJE

Kada se spomene grafomotorika, odmah se pomisli na pisanje i crtanje grafomotornih nizova, ali to ne mora biti pravilo. Grafomotorika se razvija i ređanjem i otiskivanjem po liniji grafomotornog niza. Na A4 papir nacrtajte veliko jaje i išarajte ga linijama, za mlađe drugare nacrtajte jednostavne linije, ne više od tri i dajte detetu da poređa perle, kamenčice, pasulj po njima ili neka umoči prstić ili štapić za uši u temperu i na taj način neka ostavlja otiske po liniji.

Cilj igre je “popuniti” liniji, a razvojni cilj jeste razvoj fine motorike, grafomotorike i orijentacija na papiru.

  • UKRASNO JAJE

Podlogu i perlice sam kupila u Tiger radnji, ali kod nas može pronaći slično u Ikei (pyssla perlice). Igra je malo zahtevnija jer su perlice sitne, može se koristiti i pinceta kako bi se prođale. Po meni je idealna za 5+ godina, ali se može probati i sa četvorogodišnjacima koji vole igre sa sitnim igračkama.

Cilj igre je popuniti podlogu po unapred predviđenom šablonu ili pak smisliti šablon sam, a razvojni cilj je pored razvoja fine motorike i razvoj strpljenja i koncentracije.

  • KINETIČKI ZEKA

Kinetički pesak je sjajna igra pogotovo za igru kod kuće, samo je obavezno da stavite podlogu ispod 🙂 Igra sa ovim peskom je sjajna senzorna igra, možete oblikovati različite oblike, ali i koristiti modle i praviti oblike.

Cilj igre je napraviti oblik tj. dobro se zabaviti, razvojni cilj igre je razvoj senzornog sistema (pre svega taktilnog).

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.