Sada je možda pravo vreme da isporbate neku od aktivnosti sa seckanjem. Makaze iako mogu delovati roditeljima strašno itekako su korisne za razvoj fine motorike, a sada možemo da pronađemo širok izbor makaza za različite uzraste, koje su pre svega bezbedne za korišćenje.

Kada su u pitanju makaze, prvo pitanje koje se najčešće postavlja jeste kada dete može početi da koristi makaze – odgovor na ovo pitanje varira od deteta do deteta, različiti autori navode da je dete uzrasta od 2 godine spremno za držanje i korišćenje makaza. Ali ono što jeste važno je da dete predškolskog uzrasta podržavamo u učenju ove veštine, jer to je veština koja mu je potrebna za lakše snalaženje u školi, ako ni za šta drugo.

Savet za pravilno pozicioniranje ruke:

Kako bi dete znalo da dobro drži makaze dovoljno je da nacrtamo smešak na palcu ruke kojom ih drži ili zalepiti stiker. Detetu ćemo reći da smajli uvek treba da ga gleda u lice dok seče. Ovo sprečva dete da okreće ruku naopako dok pokušava da iseče papir.

PSX_20200405_150431

Kada krenete sa seckanjem, počnite od slobodnog seckanja papira, gde je cilj aktivnosti da dete nauči kako da postavi ruku kojom drži makaze (probajte trik iznad), ali i da bi druga ruka trebalo da pridržava papir, a ne da stoji neuposlena 🙂

Na početku pomozite detetu tako što ćete i vi pridržavati papir. Kada dete savlada držanje makaza malo zakomplikujte i napravite zadatak da mora da seče po liniji (mogu biti i isprekidane linije), opet krećemo od lakšeg ka težem, pa će prve linije da budu prave linije, pa prave izlomljene linije, a onda i kružne linije, krive linije, …

 

Ukoliko nemate ideju šta biste mogli da sekate tu je Seckalica od Pčelice, namenjena predškolcima, ali i mlađi mogu lepo da se zabave uz nju – jer kroz igru do znanja.

http://www.pcelica.rs/izdanja/seckalica/

 

signature

 

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

SECKALICU
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

One thought on “Kako naučiti dete da koristi makaze?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.