Svakog 2.aprila obeležava se Dan osoba sa autizmom, ali to ne znači da bi o tome trebalo da pričamo samo taj dan, trebalo bi da pričamo stalno i da društvu podižemo svet o potrebama i problemima sa kojima se osobe sa autizomom i njihovi roditelji svakodnevno susreću.

Da li znate da se u našem sistemu osobe sa autizom kada završe školovanje ne prepoznaju u sistemu kao da im je potrebna podrška?

Da li znate da je u većini slučajeva jedan od roditelja prinuđen da da otkaz na poslu kako bi mogao da se brine o svom detetu, jer jednostavno nema podrške od strane države?

Da li znate da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi jako mali broj defektologa, jer šta ćemo mi tu? A rane intervencije možemo reći da nema – odnosno tek je u začetku i napreduje sitnim koracima.

Da li znate da informacije koje su roditeljima bitne najviše dobijaju od drugih roditelja, jer institucije “nisu tu da bi davale te trivijalne informacije”?

Autizam je kao duga.

Ima svoje svetle i tamne strane, ali je baš zbog tog širokog spektra boja veličanstven i skriva blago.

Kako bi se bolje razumeo autizam i šta on jeste i šta on nije, prevela sam strip autorke Rebecce Burgess i danas ga delim sa vama.

Možete ga preuzeti u pdf formatu  – klikom na link ispod.

Strip – Razumeti spektar

 

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.