Šta ste želeli da budete kada ste bili mali? Da li vam se želja ispunila?

Kada sam bila mala želela sam da budem vaspitačica, jer je moja sestra vaspitačica, kasnije sam želela da budem fizioterapeut i da radim sa decom, jedan kratak period sam htela da budem pedijatar, a od svoje 14. godine sam želela da budem defektolog, i to danas i jesam. Po srednjoj stručnoj spremi jesam fizioterapeut, zanimanje mi je defektolog, radim sa decom i radim u vrtiću – može se reći da sam svoje dečije želje ispunila.

Ali da li postavljanjem pitanja šta želiš da budeš kad porasteš deci dajemo priliku da odgovore ili im već na ranom uzrastu sugerišemo čime bi trebalo da se bave?

Američki psiholog Adam Grant kaže da je to pitanje potpuno kontra produktivno za dečiji razvoj i da ne bi trebalo deci da ga postavljamo, jer time deci poručujemo da ih posao kojim se bave definiše i da osoba može da se bavi samo jednom profesijom, odnosno da se veže samo za jedan posao. Delimično se slažem sa rečenim, važno je da deci ne namećemo naše želje ili pak naše neostvarene želje, ali je podjednako važno da im pružimo mogućnost da samostalno dođu do sazanja šta bi želeli da budu i čime bi želeli da se bave.

A tu mogućnost je važno da im pružimo od ranog uzrasta, kroz igru i iskustvo stečeno igrom, pre svega igrom pretvaranja (simboličkom igrom). Da se sa njima igramo prodavca i kupca, doktorke i pacijenta, učiteljice i đaka i slično. Da ih upoznamo sa različitim zanimanjima koja postoje i šta ona znače.

IMG_20200310_081701

U tome nam pomažu i različite ilustrovane slikovnice za decu koje opisuju zanimanja ljudi, a na nama je da to čitanje knjiga pretvorimo u igru. Tokom čitanja, povedite razgovor sa detetom, potražite u igračkama alate koje se koriste u tom zanimanju – popravite zajedno taj auto, pomozite da meda više ne kašlje, zalepite flaster na lutku koja je povredila ruku, napravite mikrofon od rolne toalet papira i alu folije i zapevajte zajedno omiljenu pesmu.

Knjiga KAD PORASTEM je knjiga preklapalica sa prozorčićima koje kada otvorite detaljnije opisuju zanimanje na slici – sedite na malu stolicu i glumite dete, a vaše dete neka bude vaspitač ili učiteljica, prisetite se tih dana 🙂

Sa starijom decom, otvorite knjigu i izaberite jedno zanimanje sa te strane i pokušajte da ga detetu objasnite pantomimom, a ono neka pogodi, a onda zamenite mesta neka dete pantomimom objasni vama koje je zanimanje izabralo. To može da bude sjajna zabava za celu porodicu i prilika da se svi zajedno igrate i učite.

 

signature

 

 

 

 

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

KAD PORASTEM…  možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.