Moglo bi se reći da razvoj govora već počinje sa razvojem čula sluha kada dete počinje da čuje zvuke i govor dok je ušuškano u stomaku. A sama komunikacija počinje mnogo pre prve pojave prve reči. Prvo se pojavljuju vokali, pa brbljanje (babling) i gukanje. Beba imitirajući odrasle koji joj se obraćaju ponavlja glasove, koje kasnije spaja u reči koje postaju reči u funkciji (reči sa značenjem).

Dete osluškuju čak i kada nam se čini da ne slušaju, zato ništa ne može zameniti “ŽIVU” reč. Prve imitacije su svakako oponašanje zvukova iz okruženja i prirode, pa tako među prvim rečima koje dete nauči jeste oponašanje govora životinja:

“Kako kaže krava; Kako kaže maca; Kako kaže kuca; …

Spontano uz to povezujemo pokret i mimiku lica – letimo kao avion raširenih ruku i “letimo po sobi”, šaljemo poljubac uz pokret ruke i zvuk koji se proizvodi ustima “cmok”, može se reći da pevamo reči. Detetu je to zanimljivo i reaguje osmehom, jer i mi tada imamo osmeh na licu, a ono što detetu zanimljivo to će vremenom i oponašati i ponavljati.

Iako se nedovoljno naglašava važnost oponašanja životinja i zvukova iz okruženja, izuzetno je bitno jer je to jedna od osnova za pravilan razvoj govora. A u stimulaciji nam pomažu sličice, igračke, ali i zvučne knjige. Jarke boje slikovnica privlače detetovu pažnju, a stiskanjem predviđenog mesta za proizvodnju zvuka dete uči i povezanost uzroka i posledice – ako pritisnem ovo polje, čuću zvuk.

PSX_20200301_172846

Jedna od takvih knjiga jeste Veoma bučna džungla i Veoma bučna farma, gde vam jedna zvučna knjiga služi kao sredstvo za stimulaciju govora, a dete kroz igru uči.

Dok listate slikovnicu oponašajte zvuke koje proizvode životinje, iskoristite igračke i napravite džunglu od kuće, vrebajte kao tigar i glasno ričite, čekajte se kao majmunče koje želi bananu jer je jako gladan. Menjajte tempo i melodiju govora. Kroz upotrebu reči sa različitom intonacijom (naglašen govor) usmeravamo detetovu panžnju na ono što govorimo. Koristite kratke i jasne reči (koje se nalaze i u ovim slikovnicama) prilikom konstukcije rečenice, podstičite dete na razumevanje onoga što govorite, jer bez razumevanja nema ni funkcionalnog govora.

signature

 

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

VEOMA BUČNU DŽUNGLU
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.