“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna
porodica je nesrećna na svoj način”, Tolstoj

Ovu rečenicu možemo isto primeniti i kada govorimo o deci – sva srećna deca liče jedna na drugu, a svako nesrećno dete je nesrećno na svoj način – ključno ovde jeste nesrećno na svoj način. I onda dolazimo do videa koji kruže mrežama ovih dana o vršnjačkom nasilju (preporuka za video o ovoj temi kod na Instagramu kod @kreativnipedagog), na nasilje se ne sme i ne može odgovoriti nasiljem, jer onda ulazimo u začarani krug koji potkrepljuje teoriju da nasilje jeste pravi odgovor.

Iako se sve sve više govori o pozitivnom roditeljstvu, često zaboravimo koliko je važno da sa decom pričamo o osećanjima, u vrtiću kada uđem u susedne grupe vidim puno dece koja ne znaju da prepoznaju i verbalizuju svoje emocije, iako su na uzrastu kada bi trebalo da prepoznaju i “plastično” opišu kako se osećaju. Otkuda dolazi moja odluka da pišem o psihološkoj knjizi OSETI SREĆU, izdanje Pčelice, koja kroz jednostavne, kratke i jasne zadatke mogu pomoći deci da shvate šta osećaju, ali i odakle dolazi to osećanje.

PSX_20190919_055842.jpg

 

Ova knjiga jeste namenjena starijoj deci koja znaju da čitaju i ona im može poslužiti kao neka vrsta dnevnika, ali možete je primeniti sa mlađom decom uzimajući primere iz nje.

Možda najbitnije stranice u knjizi jesu BREG LJUTNJE – koja i nama pomaže da shvatimo i da se pristemi da nijedno dete ne želi da se oseća ljuto, već da se iza ljutnje kriju različita druga osećanja koja ta ljuta prikriva.

PSX_20190919_055926.jpg

 

Pored brega ljutnje, tu je i jako bitna INFO stranica sa važnim informacijama kome se obratiti za pomoć i podršku – potražiti pomoć i podršku nije bauk i znak slabosti!

IMG_20190917_074443.jpg

 

“Svaki roditelj želi da mu dete budu srećno”

signature

 

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

OSETI SREĆU
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.