Kada sam ja bila mala skupljali smo mirišljave papiriće i sličice, stikeri nisu bilo toliko popularni, ali smo zato smo imali albume sa sličicama, ali danas je stikera svuda i ja ih često koristim kako za lične potrebe, tako i u radu sa decom.

Ali da li ste nekada pomislili da odlepljivanje svih tih stikera i sličica ima i razvojnu vrednost za dete. Igranje sa nalepnicama može pomoći deci u razvoju veština, a ukoliko radite sa decom oni vam mogu biti tajno oružje. Onim danima kada se čini da dete ne možete ni sa čim zainteresovati, nalepnice su ti da spasu situaciju, a najbolje od svega je da deca čak i ne shvataju da rade na razvoju važnih razvojnih polja!

5 razvojnih ciljeva koje postižemo nalepinicama:

  1. Razvoj hvata – razvoj fine motorike je jedan od prvih prednosti stikera, da bi se sam stiker odlepio potrebno da prstići rade svoj posao i da budu razgibani. Sami vrhovi prstiju potrebni su da bi se uhvatilo to mali deo da bi se odlepila cela nalepnica. Krenite sa većim dimenzijama, pa sa sve manjim. Manje je teže odlepiti, pa je potrebno više pažnje i strpljenja. Zalepite stikere na različite površine (čak i na zid) kako bi se aktivirao ceo ručni zglob.
  2. Bilateralna koordinacija rukuTo je ključna veština za mnoge funkcionalne zadatke odnosno za savladavanje svakodnevnih životnih veština poput otkopčavanja i zakpočavanja jakne, sečenje makazama, pisanje, čak i držanje pribora. Nalepnice navode da dete jednom rukom pridržava papir, dok drugom odlepljuje. Obe ruke su uključene i izvršavanje zadataka (pokažite detetu kako da papir sa nalepnica pridržava na različitim mestima).
  3.  Vizuelna diskriminacija i prostorna orijentacija – veštine koje su potrebne za razvoj veštine čitanja i pisanja. Deca mogu  neuredno pisati ili da imaju problema sa orijentacijom tela u prostoru. Koristite nalepnice kao vizualni znak za prostornu orijentaciji. Uzmite papir sa stikerima i opišite detetu stiker koji bi trebalo da pronađe i odlepi. Postavite nalepnicu na levu stranu papira u svesci kako bi dete moglo da se orijentiše gde bi trebalo da započne sa pisanjem, ukoliko zalepite stiker na pod organizujte igru gde ćete zadatak biti da se na određenu nalepnicu stane ili da se preskoči.
  4. Lateralizovanost – deca često mogu imati problema u savladavanju koja je leva, a koja desna ruka. Dok se još ne odluče za dominantnu ruku, dešava se da prilikom crtanja menjaju ruku kojom drže olovku. Često se dešava da obuju obuću pogrešno. Iskoristite stikere kao vizuelni simbol za učenje levo-desno. Jedna nalepnica može se zalepiti za samo jednu cipelu kako bi dete naučilo da pravilno obuje patike. Možete staviti nalepnicu na vrh dečje  jakne kako bi naučilo šta je gore.
  5. Jačanje mišića ruke – može se pomisliti kako nešto tako malo može jačati mišiće, ali mogu. Detetu je potrebna snaga u malim mišićima šake kako bi se razvila idržljivost koja je potrebna za bojenje, crtanje i pisanje. Zalepite nalepnice na različite materijale poput kreveta, jastuka, tepiha i zamolite dete da odlepi stiker bez da ga pocepa. Na taj način se aktiviraju mali mišiće šake i prstiju i razvija se manipulativna spretnost.
Još neki od razloga za igranje sa nalepnicama: organizacija, uočavanje redosleda, rešavanje problema, jačanje samopouzdanja, razvoj govora, uvežbavanje pokaznog gesta, kreativnost, osećaj postignuća, smanjenje stresa, postavljanje ciljeva i druženje.

Iz svih gore navedenih razloga predstavljam knjigu

555 NALEPNICA ŽIVOTINJE u izdanju Kreativnog centra.

IMG_20190615_103320.jpg
U knjizi 555 nalepinica (ja sam izabrala temu životinje, a u edicije se nalaze i teme: dinosaurusi, vozila, vile, putovanja, gusari i fudbal) nalazi se 4 strane pune nalepnica različitih dimenzija sa životinjama iz različitih predela.

Pored 555 nalepinica, pronaći ćete i 48 strana koje predstavljaju preko 20 predela u kome žive različite životinje pa ćete se kroz igru upoznati sa životinjama koje žive u okeanu, na farmi, u pustinji, na koralnom grebenu,… I sve to dok razvijate važne veštine (bacite pogled opet na početak teksta i kojih je to pet važnih razloga za igru sa stikerima).

 

Koji su vaši najdraži načini igranja sa nalepnicama?

signature

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

555 NALEPNICA ŽIVOTINJE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.