Iako nam ovo proleće nije donelo toliko sunčanih dana, priroda koja nas okružuje se probudila i sija u svom punom sjaju. Za neke to znači alergija, ali znači i poziv na istraživanje i otkrivanje sveta koji nas okružuje.

U tom istraživanju nam može pomoći Larousse 1000 reči PRIRODA za starije mališane i Male mekane knjige PRIRODA za najmlađe.

Hajde zajedno da zavirimo u knjige i da vidimo koje nam detalje iz prirode otkrivaju:

IMG_20190519_161032.jpg

Larousse rečnici za decu su jedni od najlepše ilustrovanih rečnika koji se mogu pronaći na našem jeziku, ilustracije na stranicama su u toj meri lepe da bi se lako mogle naći u ramu za slike na zidu.

Rečnik nam nudi 1000 reči o prirodi na 64 strane sa različitim temama koje su podeljene na pet celina – godišnja doba, razni predeli, priroda dalekih zemalja, priroda iznenađuje i čuvajmo prirodu. Svaka celina nam otkriva različite promene i obeležja. Pa tako na početku učimo o godišnjim dobima i promenama koje su karakteristična za njih. A u raznim predelima možemo videti šta sve možemo sresti i pronaći na planini, selu, reci,… što predstavlja idealnu knjigu za poneti sa sobom na predstojeće odmore kako bi deca mogla da se zanimaju, ali i da razvijaju govor (bogate rečnik) i neguju istraživački duh i učenje krozo igru.

Ukoliko se nađete ove godine na nekom jezeru ili reci organizujete potragu za rodama i čapljama, žabama i topolama. Povedite razgovor o vrstama životinja i njihovom životnom staništu i načinu ishrane. A na kraju dana možete u jedan blok nacrtati šta ste tog dana videli ili napraviti spisak i štiklirati šta ste videli.

Knjiga je namenjena za uzrast 2+ godina, a po mom mišljenju je sjajno štivo za decu između 4 i 8 godina koja su istraživački raspoložena i uvek spremna za akciju.

Za najmlađe, bebe, koji tek kreću i opipavanje i istraživanje sveta, tu je knjiga iz edicije Male mekane knjige – PRIRODA.

IMG_20190519_161144.jpg

Početna stranica je šuškava i ima senzornu ulogu koja je od velikog značaja za rani razvoj dece. Listanjem knjige manjeg formata, mekih stranica razvija se fina motorika, ali koordinacija oko-ruka (beba pogledom prati pokret ruke). Sam pokret je na početku iz velikih zgloba pa se često pomisli da detetu na uzrastu od npr. 6 meseci ne trebaju knjige tj. da nisu od značaja za razvoj. A to je zabluda – dete istraživanjem, listanjem, prevrtanjem i okretanjem uči da kontroliše svoje pokrete i razvija pecizne pokrete odnosno pokrete fine motorike.

Same ilustracije u knjizi su jednostavne, po jedna slika na svakoj strani tako da je sama knjiga namenjena razvoju govora – imenovanja i uvežbavanjem pokaznog gesta i razumevanja govora (“Gde je?”, “Pokaži”), a sve što se nalazi u knjizi se može pronaći i u prirodi, pa se u šetnji može pokazati detetu (sa posebnim akcentom na reč koju želimo da dete usvoji tj. čuje – “Pogledaj, evo ga mali PUŽ.”).

Deca uče kroz igru i na taj način najlakše usvajaju pojmove, ukoliko u to učenje uključimo pokret i istraživanje eto prave zabave.

signature

 

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-Cirilica

LAROUSSE 1000 REČI PRIRODA i MALE MEKANE KNJIGE PRIRODA
možete da poručite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
http://www.kreativnicentar.rs
ili u njihovoj Klub knjižari
http://www.kcknjizara.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.