Kada je pravo vreme da se počne sa Montesori aktivnostima? – odgovor bi bio da je početak pravo vreme za akciju. Što znači da principe Montesori pedagogije možemo primenjivati od detetovog rođenja.

Kada pogledamo sam koncept Monteosri metode koji je usmeren na najmlađe, uzrasta do 2 godine, možemo da kažemo da iako je sticanje akadmeskih znanja i veština bitan, cilj Montesori metoda za bebe jeste emocionalni razvoj i sam metod zastupa princip da roditelj mora biti posvećen detetu kao celini i posmatrati ga kao osobu za sebe sa svojim interesovanjima i željama.

Dr Marija Montessori je identifikovala četiri oblasti razvoja deteta, odnosno “prozora” u svet (osetljivih perioda), a kroz pripremu okruženja u kojem beba provodi vreme ona že moći da istražuje ove oblasti razvoja uz roditelja koji podržava i pruža emocionalnu sigurnost.

A sada imamo i knjigu prevedenu na naš jezik koja nam može pomoći u ostvarivanju gore navedenih ciljeva kroz primenu Montesori aktivnosti – 60 MONTESORI AKTIVNOSTI ZA BEBE, izdavača PUBLIK PRAKTIKUM.

Šta nam nudi ova knjiga?

Kroz 60 različitih aktivnosti ova knjiga nudi predloge i rešenja o pripremi odgovarajućeg okruženja za novorođenče, materijalu odnosno igračkama i dekoracijama u bebinoj sobi, ali i konkretnim predlozima za sprovođenje aktivnosti u cilju razvoja motorike, govora i emocionalnog razvoja (sadržaj pogledajte na slici ispod).

IMG_20190202_104040.jpg

Da li ste razmišljali o načinu opremanja bebine sobe? Da li tu ima uopšte šta da se razmišlja?

Prema Montesori metodi nema klasičnog kreveta za bebe, već beba spava na dušeku koji je na podu, ali zašto je to tako? – krevet blizu poda omogućava slobodu kretanja i na taj način je dete samostalnije da istražuje pokretom i kretanjem (puzanjem, hodanjem,…) po sobi (koju bi naravno trebalo obezbediti tako da dete može slobodno da istražuje).

smartcapture

rbt

Čitajući knjigu videćete da one podrazumevaju korišćenje prirodnih materijala – drvo, vuna, pamuk, guma jer dete u najranijem uzrastu istražuje svet putem čula ukusa, odnosno svaku stvar voli da okusi.

Pored zastupanja prirodnih materijala, još jedan princip jeste da je “manje više” – preveliki broj igračaka može samo zbuniti dete i na taj način da bude prestimulisano, pa se savetuje da pustite dete da istražuje po kući, iskorisite predmete koje već imate u igri sa detetom. Jednom prilikom sam čula od jedne mame da je rekla “Najbolja igračka za moju Milu jeste šerpa, ona joj je sve i bubanj i kadica za lutke i korpa za igračke, a ponekad joj služi i kao šerpa da skuva ručak.” Dete uz pomoć mašte može sve, na nama je da ih podržimo u tome.

Posmatranjem deteta i njegovih interesovanja otkrivamo šta ono želi i šta mu je potrebno za dalju stimulaciju razvoja.  Na primer, ako našu bebu ne zanima krpena lopta, ali voli igračke sa teksturom, možemo joj ponuditi malu bockavu lopticu.

IMG_20190202_104533.jpg

Za kraj ostavljam još dva predloga aktivnosti iz knjige koje imaju za cilj razvoj govora (aktivnost broj 28) i opis materijala za bebe (aktivnost broj 19):

 

Da li biste primenili Montesori metodu u stimulaciji razvoja beba ili ste to već uradili, podelite iskustva u komentarima.

 

signature

 

 

 

 

60 MONTESORI AKTIVNOSTI ZA BEBE
možete da pronađete na sajtu Izdavača PUBLIK PRAKTIKUM.

logo

 


Post je napisan u saradnji sa izdvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.