U središtu Montesori pedagogije je dete. Uvek polazimo od potrebe deteta.

Na blogu sam već dosta puta pisala o Montesori metodu rada i izradi materijla kod kuće, tako da ne može da čudi što me je prvukla knjiga pod nazivnom DIDAKTIČKE IGRAČKE koje možete sami da napravite kod kuće, od izdavača Kreativni centar. Dok nisam došla u kabinet nisam ni primetila gornji, levi ugao knjige gde piše PO UZORU NA METOD MONTESORI, ali kad sam to pročitala znala sam da je ovo sigurno knjiga koju preporučujem za buduće vaspitače, defektologe, logopede, generalno sve koji će raditi i rade direktno sa decom, ali i za roditelje i buduće roditelje. Čitanje knjige je to i potvrdilo.

DSC_0097_03ecf9f1

Sama knjiga je podeljena na uvodi deo koji govori o igri, didaktičkim igrama, kako se one klasifikuju, a na kraju uvodnog dela je kratko upustvo za korišćenje knjige.

Didaktičke igračke kod dece razvijaju: kognitivne procese, logičko mišljenje, motoriku, razvoj govora, socio-emocionalan razvoj. Cilj didaktičke igračke bi bio da poduči dete nekom veštinom, odnosno sama igračka bi trebalo da bude takva da utiče stimulativno na razvoj detetovih sposobnosti i veština u različitim aspektima razvoja.

didaktičkeigračke (3)

Nakon uvodnog dela koji nam govori o osnovnim pojmovima i značaju igre i igračka, slede primeri za izradu igračaka u osam različitih kategorija, odnosno igre i igračke su podeljene na igre i igračke koje stimulišu (tačan sadržaj pogledajte na slikama iznad):

  • razvoj fine motorike,
  • razvoj praktičnih veština,
  • razvoj logičko-matematičkog mišljenja,
  • igre i igračke u funkciji početnog opismenjavanja,
  • igre za senzorni razvoj,
  • igre za upoznavanje sveta oko nas,
  • igre za bogaćenje rečnika,
  • igre za razvoj socio-emocionalnih odnosa i veština.

didaktičkeigračke (4)

Igre i igračke predstavljene u ovoj knjizi su jednostavne za izradu, neke se prave brzo i lako, za neke je potrebna priprema, ali većina se pravi od materijala koji je lako dostupan i nije visoke cene. Neke od igara možete da napravite i zajedno sa detetom, a to će tek imati posebnu čar jer je ono samo napravilo svoju igračku. Probajte da za početak izaberete neku laku za izvođenje koja ne zahteva previše materijala i vremena kako bi mogla da bude brzo gotova i isprobana na delu.

Većina igara nema za cilj stimulaciju samo jednog segmenta dečijeg razvoja već se istovremeno stimuliše razvoj fine motorike i govora dok se uči o svetu koji nas okružuje, igre su takve da se mogu sprovoditi i po potrebi prilagoditi i za decu sa smetnjama u razvoju za rad kako kod kuće tako i na tretmanima.

Za kraj predstavljam vam nekoliko igara koje su se meni dopale:

 

Da li želite neku do igara iz sadržaja da napravimo zajedno?

 

signature

VEKTORKI-LOGO-15mm-Znak-Kreativni-Centar-CirilicaDIDAKTIČKE IGRAČKE možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 
ili u njihovoj Klub knjižari
www.kcknjizara.rs

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.