Postoji priča o Grčkom matematičaru Euklidu: “Nakon Euklidovog predavanja, jedan od učenika je pitao “A šta će nama u životu matematika? Euklid nije dao nikakav odgovor, već je kasnije poslao zlatnik po svom robu i učenika otpustio iz škole.”

Matematika predstavlja razvijanje logičkog mišljenja i ako se čini da se deca sa matematikom susreću tek u prvom razredu osnovne škole, ona se sa njom upoznaju mnogo ranije. Tokom igre deca prirodno razvojaju matematičke veštine, a mi im kupovinom određenih igračka pomoći u tome.

I iz tog razloga predstavljam dve igre Izdavačke kuće PIKOM:

 • Matematika za mlađe školarce,
 • Gama 6, delovi celog za predškolce.

 

MATEMATIKA

Igra Matamatika je didaktička igra namenjena za decu uzrasta 7+ godina i ima za cilj da olakša savladavanje računskih operacija – sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje kroz računanje sa malim brojevima, što je jeste bitno pogotovo za kasniji uzrast kada se budu radile operacije sa trocifrenim i četvorecifrenim brojevima.

U kutiji se mogu pronaći dve kockice i šest obostrano štampanih tabli koje označavaju različite računske operacije i one se mnogu korisiti postepeno – prvo samo sabiranje, pa samo oduzimanje, pa kombinacija sabiranja i oduzimanja, da bi došli do množenja i deljenja. Poslednja, “najteža” tabla bila bi tabla koja kombinuje sve četiri računske operacije, pa tako dete ima zadatak sa +, -, x i : . Pored tabli u kutiji se nalaze i pločice sa brojevima od 1 do 12, koje su označene brojevima, ali i vizuelno sa tačkicama.

Igra se igra sa kockicama (igrači bacaju i tako se određuje koje brojeve korsiti u računanju), ali kasnije i bez kockica gde se sami brojevi izvlače nasumično pa se izvučeni brojevi mogu računati na papiru, što bi i bila i provera naučenog.

Na ovaj način dete računske operacije uči kroz igru, gde se mogu i beležiti rezultati, pa i napraviti trofej za pobednika. Samo slikovito obeležavanje brojeva na pločicama olakšava detetu i da razume pojam broja i da ih stavi odnosno oduzme iz skupa.

GAMA 6 – DELOVI CELOG

Gama 6 je još jedna matematička igra koja dete kroz zabavne ilustracije uvodi u svet razlomaka. Ilustracijama na karticama predstavljene su pizza, čokolada i torta što posebno pozdravljam, jer su to pojmovi koje dete može i vidi u svakodnevnom životu, pa se sve iz igre može potvrditi i primeniti u stvarnosti.

U kutiji se nalazi 35 kartica koji predstavljaju određene delove (polovina, četvrtina, trećina, šestina), kockica (koja slikom pokazuje deo koji je potreban) i dve ugaone table za formiranje cele čokolade, torte i pizze.

Šta se postiže ovom igrom?

Na praktičan i veoma očigledan način dete uči o tome šta je deo, a šta je celina što je bazno znanje koje će kasnije biti potrebno za učenje razlomaka. Kroz ovu igru istovremeno uči i o tome šta je veće, a šta manje (koji je deo pice manji polovina ili četvrtina), ali se u detetu pravi osnova o geometriji i uglovima upravo zbog izbora ilustracija.

Za kraj pročitajte jednu pesmicu o delu i celini koja je zanimljiva na svim uzrastima.

Deo i celina

Kad je deo, samo deo,
bilo da je crn il` beo.
Nije ceo.

On bi svoga druga hteo.
Da se druže, da se zdrave
dok celinu ne sastave.

Bez celine deo kruži,
da ničemu baš ne služi.

Ni celina lepa, snažna
ne pravi se mnogo važna.
Shvata da bez malog dela,
nikad neće biti cela.

signature

Gore pomenute igre možete poručiti preko sajta Izdavačke kuće PIKOM – http://www.pikom.co.rs
logo2014

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

 

 

2 thoughts on “Matematika kroz igru

 1. Veliko postovanje! Da Vam kazem nesto ukratko o sebi! 🙂 Ponosna sam majka zivahnog dvogodisnjaka 🙂 Licni pratilac jednog vrednog prvaka koji je posao sada u skolu i diplomiran sam ucitelj koji sada zavrsava Master studije sa temom rada o razlomcima. 🙂

  Pratim Vas rad vec godinu dana otprilike i sa velikim interesovanjem citam svaki vas clanak. Primetila sam vas rad dok sam trazila preko Prikom da kupim detetu slikovnice. Moja pitanja za Vas bi bila: 1. Da li ste vi autor ove pesme “Deo i celina”? 2. Ako niste, da li biste bili ljubazni da mi kazete ko je autor? 3. Aki jeste, da li bih smela da je odrecitujem na odbrani rada kao zakljucak?

  Hvala Vam najlepse unapred na odgovorima i srecno u daljem radu!

  Svako dobro, Ljiljana!

  sre, 05. sep 2018. 23:56 Pitajte Defektologa je napisao/la:

  > Marija Končar posted: “Postoji priča o Grčkom matematičaru Euklidu: “Nakon > Euklidovog predavanja, jedan od učenika je pitao “A šta će nama u životu > matematika? Euklid nije dao nikakav odgovor, već je kasnije poslao zlatnik > po svom robu i učenika otpustio iz škole.” Matematika p” >

  1. Draga Ljiljana,
   Hvala na interesovanju za blog.

   Što se tiče same pesme “Deo i celina” nisam autor i nažalost nisam mogla da pronađem autora na internetu. Pesmu sam pronašla u formi slike još davno i imam je u svoj datoteci, ali bez navedenog autora.

   Veliki pozdrav,
   Marija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.