“Peca se mnogo raduje zbog koncerta koji će se večeras održati u šumi. Pa gde se onda kriju muzičari?!”

DSC_7115_2dbcadecPeca je jedan radoznali, žuti pas koji nam otkriva u knjizi  “Peca i šumski orkestar” (Kreativni centar) koji sve instrumenti sviraju u jednom orkestru. U daljem tekstu ću vam kroz primer pokazati kako možete čitati ovu knjigu sa decom, a i na ovaj način možete izvesti čitalačko-muzičku radionicu ili iskoristiti knjigu da terapijski rad sa decom sa smetnjama u razvoju.

Ovo je Peca, on će nam pomoći da oktrijemo instrumente –  Da li znaš šta je to instrument? Sada kada znamo šta su to instrumenti možemo da krenemo u istraživanje, polako koračajući šumom punom raznih melodija, otkrivamo kako se čuje koji instrument – Šta smo to čuli? Možda neki klavir? Koji je ovo muzičar, šta on to svira?

Oh, na ovoj strani oni svi nešto zajedno rade, šta to rade? Da li možda ti znaš? Oni plešuuu, tako je. Želiš li da mi pokažeš kako bi ti plesao/igrao uz ovu muziku?

DSC_7118

Ovde je već pao mrak, da li oni sviraju dugo ili kratko? Pa oni sviraju zajedno na kraju, pravi su orkestar.

DSC_7119.JPG

Na ovim slikama vidimo sve instrumente koje smo čuli danas, jel možeš da mi kažeš kako se zove neki od njih? … Na primer, ovaj (pokazujemo prstom).

DSC_7126.JPG

– Da li želiš sada da čuješ kako zvuče ovi instrumenti? Hajde da prvo pustimo klavir, da li se on čuje tiho ili glasno? … Koji ti se najviše svideo?

Ovo je bio primer kako se može pročitati jedna zvučna knjiga koja govori o instrumentima, ali čitajući ovu knjigu ne uči se samo imenovanje instrumenta, već i prepoznavanje i imenovanje životinja, delova dala, suportnosti uz knjigu “Peca i šumski orkestar” stimulišemo razvoj govora i razvoj mišljenja – postavljajući detetu pitanja gde bi trebalo da se odluči između dva odgovora.

Pored razvoja govora, utičemo na jako bitan segment razvoja, a to je auditivna stimulacija, odnosno stimulacija čula sluha gde će dete učiti da percipira (čuje) zvuke, ali i da ih diskriminiše (razlikuje).

Iako se čulo sluha razvija još u stomaku majke, dok se razvoj završava negde oko 11 godine, nekad je potrebno da njegov dalji razvoj stimulišemo kako bi njegov razvoj tekao adekvatno. Kod dece koja imaju govorno-jezičke potreškoće javlja se otežana percepcija glasova, a upravo kroz aktivnosti Prepoznaj zvuk ili Pronađi zvuk što se upravo postiže sa ovom knjigom.

Takođe, s obzirom da je jačina melodija takva da nije ni preglasna, ni pretiha, ovakvu vrstu aktivnosti možemo da koristimo kao senzornu stimulaciju dece koja imaju senzornu disfunkciju u vidu perosetljivosti na zvuke i buku, tako što ćemo dete zvucima izlagati postepeno. Prvo ćemo dete upoznati sa knjigom bez puštanja zvukova, a onda ćemo uvoditi jedan po jedan tako da počnemo od tiših ka glasnijim.

Ukoliko vam se ova knjiga svidela možete je pronaći na sajtu Kreativnog centra, kao i u njihovoj Klub knjižari u Beogradu u TC Eurocentar.

kreativni-centar-150x150

 

 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačem Kreativni centar, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o knjizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.