Sigurno ste bar jednom čuli da su slagalice dobre za dečiji kognitivni razvoj. Mnoga psihološka istraživanja su utvrdila da na razvoj mozga deteta utiče kako i na koji način dete manipuliše svetom oko njega. Slagalice deci pružaju tu priliku.

Slagalice umetaljke su sjajna igračka iz više razloga i može se koristiti od najranijeg uzrasta. Zašto su slagalice dobra igračka i na koje delove razvoja utiču pročitajte u daljem tekstu. Takođe, predstaviću vam i ceo asortiman Pikom slagalica umetaljki.

This slideshow requires JavaScript.

  • Razvoj koordinacije oko-ruka

Dete kada slaže slagalicu ono je okreće, prevrće, vadi i vraća deo slagalice i na taj način vežba koordinaciju oko-ruka, jer da bi se pogodilo pravo mesto gde bi trebalo staviti određeni deo potrebno je da očima pratimo pokret ruke. Oči vide slagalicu, zatim mozak uviđa gde bi trebalo da se postavi i šalje motoričke signale koji pokreću ruku.

  • Razvoj fine motorike

Manipulišući sa malim delom ove slagalice razvijaju se mišići šake i prstiju. Ovakav tip slagalice utiče na razvoj hvata, koji je bitan za razvoj fine motorike, a kasnije i grafomotorike. Kod Pikom slagalica postoji dodatni aspekt razvoja fine motorike, jer da bi se izvadio određeni deo potrebno je okrenuti slagalicu i prstom je “izbaciti”.

DSC_6547

  • Razvoj mišljenja – rešavanje problema

Segment razvoja mišljenja tj. veština rešavanja problema je jako važna i bitna za rani razvoj. Dete gleda slagalicu i razmišlja kako i gde bi trebalo da je postavi. Ono pokušava i ponekad pogreši, ali na taj način zaključuje šta je tačno, a šta nije. Kod Pikom slagalica umetaljki je sjajno to što ne postoji način da se “vara” u ovoj igri jer svaki oblik se pojavljuje samo jedno, tako da – ili je tačno psotavljeno ili ne.

DSC_6550.JPG

  • Razvoj vizuelne diskriminacije – prepoznavanje oblika

Za decu mlađeg uzrasta, prepoznavanje i sortiranje oblika je važan deo ranog razvoja. Prepoznavanje oblika je deo učenja početnih matematičkih pojmova, razvija se vizuelna diskriminacija. Slagalice umetaljke su dobar način da se kroz igru stimuliše razvoj ovog segmenta, a na slikama možete videti Pikomove slike slagalica – umetaljki gde je svaki deo posebnog oblika.

prepoznavanje oblika.JPG

  • Razvoj pamćenja i pažnje

Jednostavne slagalice, kao što su ove, mogu pomoći u stimulaciji pažnje i pamćenja. Na primer, dete mora da pogleda i da prati pogledom deo slagalice koji je uzelo kako bi pronašao pravi oblik, a onda kada otkrije gde je mesto tom obliku ono pamti njegovo mesto kako bi sledeći put brže složilo celo slagalicu.

pamćenje i pažnja.JPG

  • Razvoj socijalne igre

Kao što je već rečeno, ovo je sjajna edukativna igračka i uz nju se se može stimulisati kooperativna igra i socijalna interakcija. Dete u paru sa drugim detetom ili odraslom osobom, koja će igru pratiti ili voditi u zavisnosti od uzrasta deteta, razvija socijalnu igru i komunikaciju kako bi zajedničkim snagama rešili gde bi koji deo trebalo da se stavi. I što je možda i najvažnije po završetku zajedno će podeliti radost i zadovoljstvo zbog uspešno rešenog “problema”.

socijalna igra.JPG

  • Razvoj govora

Saznali smo da ovakav tip slagalice utiče na razvoj hvata, koji je bitan za razvoj fine motorike, a kasnije i grafomotorike. Da bi se određeni deo stavio u pravi otvor mora da postoji koordinacija oko-ruka, dete razvija vizuelnu percepciju, razvija mišljenje (razmišlja i gleda koji otvor pripada kom obliku). Vežba se pažnja i istrajnost na najranijem uzrastu.

Još jedan bitan segmet jeste da bi samu igru bi trebalo da prati i živa reč i tako se utiče i na razvoj govora, a kasnije i na bogaćenje rečnika.
Pikom slagalice umetaljke prodaju se u 8 različitih vrsta (slike na početku posta), gde svaka slagalica poseduje  10 različitih pojmova životinja (domaćih, divljih, šumskih), voća, povrća, nameštaja, posuđa, pribora za ličnu higijenu. Uz njih se uči imenovanje, pokazni gest, ali i sortiranje odnosno grupisanje prema pripadnosti (obeležju).

razvoj govora.JPG

 

Vidite, jedna igračka, a toliko toga se može postići sa njom 🙂

Više o Pikom slagalicama možete videti na:

http://www.pikom.co.rs 
560542.png

 


Post je urađen u saradnji sa Izdavačkom kućom PIKOM, što nije uticalo na moje formiranje mišljenja.

2 thoughts on “Zašto su slagalice dobre za dečiji razvoj?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.