Poslednjih godina veoma aktuelno i stalno postavljano pitanje – Kako stimulisati razvoj govora kod dece?

Odgovor koji bi trebalo da bude prvi jeste kroz živu reč  – pričajte, opisujte deci šta radite od najranijeg uzrasta pa čak i dok kuvate ručak. Dete voli da sluša Vaš glas. Čitajte knjige, slikovnice, igrajte se, skačite, trčite, crtajte. Osnov za razvoj govora jeste i razvijena motorika.

Prvi predlog igara koje utiču na razvoj govora možete pročitati klikom na link. U nastavku teksta možete videti 5 novih predloga igara koje stimulišu razvoj govora kod dece.

Leti, skače, pliva, hoda

Na početku je važno reći da je važno da se pažljivo slušamo. Može se igrati u paru ili u grupi. Pravilo je da kada osoba koja govori kaže nešto istinito, dete bi trebalo da izvede neki dogovoren pokret (npr. svaki put kada kažem istinu ti će pljesnuti rukama, kada kažem nešto što nije istina, ne radiš ništa). Možemo igrati naizmenično, dodavati nove glagole (pliva, puzi, gmiže, stoji, skače,…).
Primer jednog “kruga”:

Riba pliva.
Slon hoda.
Ptica skače.
Jastuk leti.
Avion leti.

Kuvarevo povrće

Igra se igra tako što detetu damo nalog da se zamisli kao neko povrće, ali ne sme da kaže koje dok druga osoba ne pogodi prema opisu o kom je povrću reč. Zato bi dete trebalo što detaljnije opiše sebe tj. svoje povrće i na kraju opisa da kaže “Kuvaru, pogodi ko sam!”. Takođe, ova igra se može igrati i sa postavljanjem pitanja sa odgovorima “da” i “ne”.

Primer:

Ja sam veliko okruglo povrće, crvene boje, mogu da se jedem u salati, ali i u čorbi. Kuvaru, pogodi ko sam. (Paradajz)

Igra suprotnosti

Dodajemo se loptom uz izgovaranje prvo imenica, a kasnije i sintagmi imenica + pridev. Roditelj daje prvu reč, a dete bacajući loptu nazad izgovara suprotnu reč.

Primer:

rano – kasno
tiho – glasno
sporo – brzo

rano jutro – kasno veče
tiho plakanje – glasno smenjanje
polako sedni – brzo ustani

Šarena igra

Svaki novi krug biramo jednu boju. Dete udara loptom o pod i izgovara sve predmete i bića koja mogu da budu te boje. Cilj je nabrojati što više reči i svaka reč donosi bod. Sa ovom igrom se može organizovati i takmičenje ukoliko se igra sa grupom dece.

Primer:

Bela boja: so, sneg, mleko, pirinač, papir, kreda, …
Žuta boja: sunce, lav, limun, banana,…

Šta im je zajedničko

Imenujte da pojma i predložite detetu da imenuje šta je zajedničko za ta dva pojma. Pre nego što dete krene da imenuje, dajemo primere kako bi dete shvatilo šta se od njega traži.

Primer:

Krava i koza su domaće životinje.
Kiša i sneg padaju.
Ptica i bubamara lete.
Čovek i pas hodaju.
Pas i mačka …
Olovka i flomaster …

Sve ove igre ne zahtevaju pripremu i materijal (osim lopte) tako da se mogu igrati skoro u svim prilikama i svuda. Pogodne su za decu od 3+ godina, a svaku od njih možete pojednostaviti odnosno zakomplikovati ukoliko je to potrebno.Igre su preuzete i prilagođene iz knjige : 
I.Posokhova – 200 logopedskih igara

One thought on “Igre za razvoj govora, 2. deo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.