Za dete predškolskog uzrasta broj predstavlja brojanje, odnosno dete ne razume smisao broja. Sticanje pojma broja počinje formiranjem pojma skupa. Kao i za mnoge druge aspekte razvoja, kako bi se stimulisao razvoj početnog matematičkog obrazovanja potrebno je da detetovo okruženje bude takvo da ga podstiče na dalja saznanja i istraživanje. Sami matematički pojmovi nastaju kao rezultat sinergije podataka koji saznajemo čulima i njihove misaone sadržine.

Kada govorimo o razvoju pojma broja, detetu moramo broj i brojanje prvo približiti principom očiglednosti. Više o fazama formiranje početnih matematičkih pojmova možete pročitati klikom na sledeći link. 

U ovom blogu možete pronaći knjigu preporuke za učenje brojeva, kao i materijal za igru sa brojevima.

⇒ KNJIGA PREPORUKE 

BROJEVI, izdavača EVRO GIUNTI

Knjiga je izrađena od tvrdih, čvrstih korica koje su pogodne i za decu uzrasta od godinu dana, sama knjiga pored toga što je namenjena za učenje brojeva je osmiljena tako da stimuliše čulo dodira, tj. taktilnu percepciju i senzornu igru.
Takođe se može pronaći i na ćirilici.

⇒ IGRA SA BROJEVIMA

Cilj igre sa brojevima jeste da se probudi dečija radoznalost za matematiku u svetu koji nas okružuje. Proces brojanja protiče kroz 4 faze: 1. faza – dete broji pomerajući predmete 2. faza – dete broji dodirujući predmete bez pomeranja 3. faza – dete broji pokazujući predmete bez dodirivanja 4. faza – dete broji predmete “pogledom”.

U ovoj igru dete ima zadatak da spoji broj i predmet, tj, da odabere karticu, prebroji koliko ima nacrtanih npr. bubamara, a zatim da svojim prstićem pronađe taj broj i da prati u kojem redu su bubamare.
Uz ovu igru osim učenja brojeva, stimuliše se i razvoj koordinacije oko-ruka, kao i bilateralne koordinacije (mogu se koristiti obe ruke kako bi se rešio ovaj zadatak), razvija se mišljenje i govor.

DSC_4368
Za preuzimanje materijala za učenje brojeva potrebno je da kliknete na slike ispod.

DSC_4367


Post nije sponzorisan, knjiga je kupljena.

Slike i video su autorski i podležu autorskim pravima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.