Više o tome šta je PECS možete pročitati na sledećem linku.

U ovom postu želim da vam pokažem kako možete napraviti knjigu za komunikaciju za dete koje još nije razvilo govor ili ima nedovoljno razvijen govor. Konkretno ova knjiga je tek na početku popunjavanja i kako se bude “razvijala” dodavaću postove na tu temu.

Ova knjiga je napravljena za devojčicu sa cerebralnom paralizom, koja još nema razvijen govor i ova knjiga njoj omogućuje da komunicira putem slika. Kako zbog velikog spazma ne može koristiti potpuno znakovni jezik, već samo pojedine znakove pomoću slika ona izražava svoje želje. Ivice stranica su ojačane (podebljane) kako bi ona mogla stranice da okreće.

This slideshow requires JavaScript.

Šta je potrebno?

Materijal: kartice odnosno slike glagola, imenica, …., plastifikator i folija za plasticiranje, registrator u koji ćete ubaciti stranice (ukoliko je dete motorički spretno koristićemo i čičak traku tako da dete odlepi i zalepi sliku koja mu je potrebna da bi se izrazilo).

Ovo je samo jedan od primera kako knjiga može izgledati, knjiga se prilagođava svakom detetu, odnosno njegovim potrebama i interesovanjima. Svaka grupa slika se može odvojiti, npr. u ovoj knjizi će se odvajati glagoli, imenice, pitanja,… ali se mogu napraviti i grupe tako da se drugom bojom obeleži svaka nova grupa reči.

Ukoliko imate pitanja ili želite konsultacije kako da napravite knjigu za svoje dete budite slobodni da pišete 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.