Ponekad je zaista teško naučiti dete na koji način se pravilno drži olovka, zbog toga želim da vam predstavim ovaj “krokodilov trik”.

Pravilno držanje olovke je bitno iz mnogo razloga, pre svega da bi se dete osećalo prijatno dok piše, a i pravilan “grip” (držanje olovke) utiče na poboljšanje rukopisa, a samim tim i grafomotorike.

KROKODILOV TRIK

Kako bi ovaj “trik” uspeo potrebno je da se dete pretvara da je njegova/njena ruka (dominantna ruka kojom piše) korokodil.
(slika ispod)

DSC_2751

Zatim otvorite i zatvorite usta krokodilu – on je mnogo gladan i želi da pojede olovku! Stavite olovku na donju vilicu krokodila (palac) i zatvorite usta strašnog krokodila.   🙂
(slika ispod)

DSC_2752

Kako krokodil nije oduševljen da jede olovku, ne voli njen ukus, on se namršti (pokažite ovu ekspresiju i na licu). Krokodil napući svoja usta u obliku slova “O” i stiska olovku u zubima. I eto pravilnog položaja za držanje olovke 🙂
(slika ispod)

DSC_2753

 

Ukoliko dete nastavi da se bori sa držanjem olovke, postoje različiti pomoćni držači (navlake, hvataljke). Svaki od njih pomaže osobi da drži olovku što pravilnije i olakšava pisanje na drugačiji način (ispravlja nepravilno držanje olovke, omogućava manji pritisak prstiju, sprečava da olovka klizi iz prstiju i sl). Odgovara svim vrstama olovaka, bojici kao i mnogim alatima za crtanje (Katalog asistivne tehnologije, 2017).
Preporuka je da se ne koriste držači malog obima, jer lako mogu da skliznu sa olovke, a dešava se da još više zbune dete gde i kako da drži olovku.

DSC_2749
Izgled jednog od pomagala za držanje olovke.

*Slike korišćene u tekstu su autorske i podležu autorskim pravima.

10 thoughts on “Kako naučiti dete da pravilo drži olovku – “krokodilov trik”

  1. Dete na uzrastu od 6 godina (do polaska) bi trebalo da zna kako se pravilno drži olovka ukoliko ne postoji neki razlog zašto ne može da drži olovku tripodnim hvatom tj. sa kažiprstom, palcem i srednjim prstom.
   Pozdrav,
   Marija

   1. Hvala. 🙂
    Moje ima 2,5 i jako voli da boji. Svakako pokušavam sa mu ispravim hvata, ali da zn do kad ae toleriše 😉

   2. Imate vremena, svakako možete svaki put kad uzme da boji da namestite olovku onako kako bi trebalo da bude i dete će vremenom i da usvoji hvat kako bude sazrevalo 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.