Magarac trapavac je pesma nastala 2005. nakon što je Novozelanđanin Krejg Smit čuo jednu šalu. Iz pesme je nastala knjiga. Knjiga je postala planetarno popularna nakon snimka na jutjubu na kom jedna baka pokušava da knjigu pročita unuku, ali ne može, od napada smeha. Ko je magarac trapavac? To je simpatično magarence koje iz stranice u stranicu postaje sve kljakavije, a njegov izgled sve smešniji: najpre saznajemo da ima tri noge, jedno oko, da je smrduckav i prduckav, da je prgav, da uz muziku glasno njače, da je žgoljav i da ima dara da  stvara nevolje. Kada je te 2008. izašao iz „štale”, uprkos manjku jedne noge i jednog oka, bio je nezaustavljiv i samo te godine doživeo osam reprinata. Magarac ima nevidljivog prijatelja, nekoga ko ga prati na njegovom putu i prihvata takvog kakav je, a to je – ptičica.Uz sjajne ilustracije Kac Kouli ovo je izuzetno šarmantna dečja knjiga za razvijanje empatije pri susretu sa onima koji su drukčiji po bilo kojoj osobini. Ilustratorka je o svom magaretu rekla: „Nadam se da će snažan duh magarca trapavca inspirisati ljude svih godišta i uzrasta da veruju u sebe, bez obzira na to šta će im život doneti. Magarac je tu da nas podseća na sopstvenu snagu uprkos raznim iskušenjima koja život baca pred nas. I da smo često mnogo snažniji nego što mislimo.”

Obavezno pogledajte snimak bake koja čita unuku ovu slikovnicu, a njihovo čitanje nam daje i odgovor zašto je važno da čitamo deci?

Sproveden je veliki broj istraživanja o značaju čitanja deci od najranijeg uzrasta i ona dokazuju da je čitanje podjednako važno za dečiji razvoj kao i briga o osnovnim potrebama kao što je potreba za odmorom, igrom,… Tokom prvih godina života dete se razvija velikom brzinom i tada čuje i upija veliki broj reči. Deci koja tokom prvih godina čuju veliki broj reči kasnije imaju bolje rezultate na testovima znanja i veština.

Listanjem knjiga sa slikama dete upoznajemo sa novim i osnovim rečima, koje su osnov za razvoj govora i komunikacije. Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranijeg uzrasta, čak i onda kada dete ne razume tačno šta mu se govori detetu pomaže da izgradi jezik, ali i bliskost sa roditeljima.

Čitajući ovu knjigu čitaoci će:
– upoznati jednog simpatičnog magarca koji je malkice drukčiji od ostalih- smejati se gradaciji njegovih mana, u svakoj pronalazeći nešto pozitivno,
– moći da razgovaraju sa decom o prihvatanju različitosti, ma kakve da su,
– moći da sa decom iznađu skrivene talente i snage, zbog kojih je dete jedinstveno baš takvo kakvo jeste, baš kao što magarac prihvata sebe.

Ilustratorka Kac Kouli, koja je, zgodne li slučajnosti, magarca trapavca stvarala u preuređenoj štali, kaže da je stvaranje ovog karaktera izmenilo njen ceo život. „Teško je poverovati da ovo skromno, tronogo, jednooko magarence može da postane toliko voljeno i da proputuje diljem sveta. To ukazuje na činjenicu koliko daleko nas pozitivan karakter može odvesti, kakva god iskustva život pred nas da stavi.” Kac je zahvalna Krejgu na čistoj sreći koju joj je donelo donošenje trapavog magarenceta na ovaj svet.  
Autor Krejg Smit živi u Kvinstaunu. Nakon što je godinama zabavljao tuđu decu, sada ima svoje – devojčicu koja svakodnevno topi njegovo srce. O svom magarcu trapavcu Krejg kaže: „ Uzbuđen sam i zapanjen  što je slikovnica prodata u više od pola miliona primeraka. Ta knjiga mi je promenila život i pokazala šta može da se dogodi kad slediš svoje snove. Želim da se zahvalim Kac na njenim neverovatnim ilustracijama, mom izdavaču i dizajneru na svem njihovom trudu, kao i svoj deci koja uživaju u godinama magarcu. Zapamtite poruku magarca trapavca: ’Ne samo da je u redu, nego je kul biti drugačiji.’“  


Nagrade na Novom Zelandu: 
– Knjiga godine po izboru dece
– Pesma je 2008. dobila nagradu za Dečju pesmu godine   


A čitanje stvarno jeste važno, te zajedno sa Izdavačkom kućom Propolis books darujemo jednu knjigu “Magarac trapavac” nekome od vas. Za učešće u darivanju potrebno je da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na stranici Pitajte Defektologa.

Igramo se do ponedeljka 01.03.2021.. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

2 thoughts on “Knjiga na dar – Magarac trapavac, K.Smit

  1. Redovno čitam tvoje tekstove i baš su mi korisni, što u radu sa decom u vrtiću, što sa mojim detetom. Hvala puno i nadam se dobitku🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.