Da li ste čuli da kuća može biti na pilećim nogama?

Niste?!

Nisam ni ja 😀 Sve dok nisam čula za novu knjigu Propolis books-a. A sada ću i sa vama podeliti nešto više o njoj…

Bila jednom jedna kuća koja je za sebe birala najskrovitija i najudaljenija mesta da na njima spava. Daleko od sela i gradova, od svih naseljenih mesta, daleko od živih. Kuća je ličila na običnu, samo što je imala pileće noge. U njoj Marinka živi sa bakom, koja je Baba Jaga i čavkom. Kada je kuća srećna, spava spokojno, nogu podvijenih, sklupčana. Kad je Marinka bila mala, kuća je volela da joj pravi tajna skrovišta unutar sebe i da se zajedno igraju žmurke. Ali, Marinka je sada porasla, ima već dvanaest godina i silno želi da stekne prijatelja sa kojim može da se igra žmurke i deli tajne. Želi da kuća miruje, da žive u selu i da ne bude Jagina naslednica. Baba Jaga je Zaštitnica Kapije između ovog i onog sveta, ona s kojom umrle duše provode poslednju noć na zemlji. Priča s njima na jeziku mrtvih, koji je Marinki težak i nerazumljiv, a mora da ga nauči. Jer, jednog dana, sudbina joj je predodređena, biće i ona Zaštitnica Kapije, spremaće večeru dušama, sviraće im na balalajci i činiti da ne budu tužne što odlaze, nego da prihvate neminovnost. Ona mora da provede život u navođenju mrtvih i da oseća njihove tuge i radosti. To znači da za nju nema škole, nema zabava i nema prijatelja koji će se zadržati duže od dana. A Marinka želi da vodi svoj život, sa svojim tugama i radostima.

Jednog jutra, Marinka je upoznala Bendžamina. Pravog, živog dečaka koji je u naručju nosio pravo, živo, uplašeno jagnje. Izašla je izvan ograde i ništa joj se nije dogodilo. Pa sledećeg jutra opet. Marinkina omiljena priča iz detinjstva, o roditeljima koje nema, kaže da je jedne noći majka pobegla i ukrala gondolu da se njome provoza, a tata joj je pao s neba u nju. I tako, Marinka misli da ne mora baš uvek nešto loše da se dogodi ako odeš van kuće i ograde. Eto, mamin beg doneo joj je ljubav i ćerku. Tako misli Marinka. Ali, njene su želje šuplje poput lobanja na ogradi u kojima pali sveće, koju mora da popravlja svakog jutra.

Sada samo mora da pazi da jutrom ne probudi kuću, kako ona ne bi odšetala. I prekršiće sva pravila. Sa nesagledivim posledicama. Njena voljena baka misteriozno nestaje i samo je Marinka može naći – čak i ako to znači da mora da zakorači u svet s one strane.

O piscu: Sofi Anderson odrasla je na pričama svoje majke, takođe spisateljice, koja je odrasla na pričama svoje bake… čije su priče inspirisale Kuću na pilećim nogama. Sofi voli da šeta, vozi kanu i sanjari. Njen san je da napiše priče koje će pomoći deci u istraživanju sveta i zaljube se u njegovu raznovrsnost.

Propolis books i ja vam pružamo priliku da osvojite ovu knjigu i saznate više o kući na pilećim nogama, a ukoliko želite da učestvujte u darivanju potrebno je :

  1. Da lajkujete Facebook stranicu Pitajte Defektologa i ProPolis Books,

  2. Da ostavite jedan komenatar na ovu objavu na gore pomenutoj stranici Pitajte Defektologa,

  3. (može, ali ne mora) Da zapratite Instagram profil @pitajtedefektologa.

Igramo se do petka 27.12.2019. godine do 20h kada ću slučajnim odabirom izabrati jednog dobitnika. Darivanje je otvoreno za sve koji knjigu mogu da prime na teritoriji Republike Srbije.

Srećno!

signature

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.