“Deca sa posebnim potrebama čine da budemo posebne osobe.”

Ovu izjavu bih izmenila i dopunila – “Sva deca su posebna i ona čine da budemo posebne osobe”. Često se ta sintagma posebne potrebe stavlja u negativan kontekst, ali ona ne znači da neko ima drugačije potrebe, već da se njegove potrebe možda moraju zadovoljiti na drugačiji način, ali kako približiti dete koje slabije vidi ili čuje, ili dete koje ne hoda ili dete koje ne govori deci, kako ih pripremiti da što bolje prihvate novog druga ili drugaricu?

Uz razgovor i priču, jer svaki put kada razgovaramo sa detetom činimo da detetov mozak raste, činimo da se razvija.

Priprema grupe ili odeljenja za novo člana je poželjno i potrebno kako bi se “novo” dete osećalo dobrodošlo i kako bi druga deca razumela navike i socijalnu interakciju na koju možda nisu navikla. Drugari iz Izdavačke kuće Pčelica potrudili su nam olakšaju ovaj razgovor i objavili su ediciju Posebni prijatelji.

PSX_20191006_120438.jpg

U ovoj ediciji nalazi se četiri slikovnice – Sanjin svet, Neobičan duet, Porodica vilenjaka i Mali šahista koje govore o različitim junacima i junakinjama koji su isti, a opet malo drugačiji od svojih vršnjaka. Svi oni vole da se igraju, crtaju, pišu. Ponekad se ljute, ponekad su tužni, ali opet većinu vremena su nasmejani i raduju se različitim stvarima kao i sva deca. Sanja, Filip, Mila i Nikola su naši drugari iz grupe, naši drugari iz odeljenja, naši drugari iz parka, koji imaju različite poteškoće i smetnje u razvoju, ali ih to ne definiše, oni nam svašta nešto govore samo je potrebno da ih saslušamo.

Četiri priče govore o životima četiri deteta, Sanja ima autizam, Nikola je slabovid, Filip je gluv, a Mila ima cerebralnu paralizu. I oni su tu kako bi nam pomogli da bolje razumemo njihov svet, ali i da nam pomognu da ga drugoj deci približimo.

Okupite decu u krug i sedite zajedno svi na pod (ili stolice), pročitajte priču povedite razgovor o tome šta ko voli, čemu se ko raduje, šta koga čini tužno – svi će uvideti da su to vrlo slične stvari. Druženje i igranje na silu ne može uroditi plodom, ali ako deci približimo novog druga ili drugaricu i potrudimo se da ih bolje razumeju onda se tu stvaraju divna prijateljstva.

signature

Pcelica-LOGO-NEW-RGB

Slikovnice POSEBNI PRIJATELJI
možete da poručite sa sajta izdavača
PČELICA
www.pcelica.rs


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.