Nova školska godina  ne znači samo polazak u školu, već polazak u vrtić za mlađe drugare. Neka deca će se lako adaptirati na novu sredinu, drugare, rutinu dok će nekoj trebati malo više vremena da se prilagode.

Sam proces adaptacije zavisi od različitih faktora i teško je odrediti koliko će vremena nekom detetu trebati da se adaptira na vrtić. Ono što bi trebalo mi, kao odrasli, da imamo na umu je da polazak u vrtić za dete veliki izazov. I da je važno da vaspitači i roditelji sarađuju kako bi samo prilagođavanje prošlo što lakše, odnosno da se dete oseća bezbedno i emocinalno sigurno u novom okruženju. Važno je informisati dete o promenama koje dolaze i da i pre samog polaska u vrtić krenete sa uvođenjem nekih rutina (npr. buđenje u određeno vreme ujutro).

Sama adaptacija donosi različite emocije koje dete oseća, ali ne zna da ih imenuje – to može biti strah, osećaj neizvesnosti, nervoza, sreća, zabrinutost,.. dete mlađeg uzrasta još ne razume u potpunosti ta osećanja te ih izražava najčešće suzama. U tim trenucima najvažnije je ostati pribran i detetu objasniti situaciju i imenovati emocije. Bojimo se novih stvari, novih situacija koje su nepoznate, ali samo vreme adaptacije je vreme istraživanja i ponavljanja što detetu daje osećaj sigurnosti.

Same pripreme za vrtić, kao i adaptacija na polazak u vrtić kreće kod kuće kroz igru i čitanje. Jedna od knjiga koje obrađuju temu vrtića jeste VASJA I VRTIĆ, izdavača Kozikas.

Vasja je devojčica od 5 godina, ima starijeg brata Jovana, mlađeg batu Filipa, mamu koja radi od kuće, tatu koji je lekar. Ima i kornjaču i omiljenu igračku medu. Ona je sasvim obična devojčica, sa sasvim običnim problemima i avanturama, tačno takvim kao kod vas u kući. Vasjine avanture pomažu deci da razumeju svet, pokazujući im kako da se snađu u teškim situacijama. Svojim humorom zasmejavaju kako decu tako i odrasle.

Vasja voli vrtić, ali i dalje tamo nema pravog prijatelja. Jedno jutro je krenulo već naopako hulahopke koje ne sarađuju, u vrtću za ručak spanać, par za taj dan jedna “čudna” devojčica. Toliko nezgodnih situacija, situacija koje se u jednom dečijem danu mogu desiti i da njima znače pokvaren dan.

Kako se Vasja izborila sa svim situacijama u toku dana i kako je pronašla pravu prijateljicu, saznajte u knjizi Vasja i vrtić, a ja ću za kraj dodati:

IMG_20190824_235140.jpg

*Mada sam ja oduvek volela spanać 😀

signature

 

 

 

 

Knjigu VASJA I VRTIĆ možete poručiti

логоКозИзд.png

Почетна

 


Post je napisan u saradnji sa proizvođačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.