Voće 

Neka priča šta ko hoće,
najbolje je biti voće.

Čim je vrijeme da se cvate,
već bacaju pogled na te.

Dok si zelen, blago meni,
prođes kao svi zeleni.

Kad zarudiš, kad se zrije,
svi te žele – ko će prije.

Ako niste skloni kvaru,
čuvaju vas na ormaru.

Čuvaju vas u vitrine
i prirodnoj veličini.

Ti mirišeš, širis nadu,
izbjego si marmeladu.

Dok si bio, baš si bio,
zadatak si ispunio.

Neka priča šta ko hoće,
najbolje je biti voće.

Duško Trifunović

Već na ranom uzrastu sa decom je potrebno da pričamo o zdravoj hrani i da ih podstičemo da samostalno prave pravilne izbore koji će dovesti do njihovog očuvanja i unapređenja zdravlja. Kada govorimo o toj temi važno dete motivisati za zdrav način života, odnosno da sve to o čemu govorimo primenjujemo i u svakodnevnom životu, jer ukoliko mi napravimo neku grimasu kada neko spomene kako su šargarepe ukusne, ne možemo od deteta očekivati drugačiju reakciju, zar ne?

Kada razmišljam o svojoj porodici, mi smo jedna o onih porodica kod koje uvek ima svežeg voća i povrća i kod kojih sve to brzo nestane, jer svi volimo salate (i slatke i “slane”), čak i jedno od mojih najranijih sećanja jeste slika mene u krevetcu kako jedem paradajz kao jabuku (jednom su me ubedili da i crni luk probam tako, ali o tome nekom drugom prilikom 🙂 ). Svakako moju ljubav prema voću i povrću su podržali i negovali moji roditelji, kasnije i vaspitačice, ali se to nije desilo iznenada i odjednom, već kada sam bila dovoljno velika da mogu da saslušam i čujem ono što mi se priča pričali smo o vrstama voća i povrća, koje je koje boje, gde koje raste,…

Cela ta priča je išla kroz igru, pa stoga danas predstavljam jednu vežbanku o voću i povrću i aktivnost koju sam radila sa svojom decom (sva deca sa kojom radim su na neki način moja deca).

IMG_20190717_072506.jpg
Vežbanka koju sam iznad spomenula zove se ZDRAVA HRANA, VOĆE I POVRĆE i izdanje je Encobook. Namenjena je za uzrast 4+ godina i koncpirana je kao vežbanka kroz čije zadatke deca uče o različitom voću i povrću. Ono što je izdavaja od drugih jeste šablon po kome zajedno sa detetom možete napraviti papriku, šargarepu, bananu ili jabuku od bilo kog materijala (pored šablona se nalazi i  detaljno upustvo). Vežbanaka je podeljena na dva dela – prvi deo se odnosi na voće, drugi na povrće i na početku svakog dela se nalazi kratak tekst o značaju voća i povrća (ukoliko imate mlađeg školarca ili predškolca zainteresovanog za čitanje, tekst je idealan za vežbanje čitanja). Uz zadatke u njoj učimo koje su to vrste voća i povrća (imenovanje i grupisanje), kao i koje su njihove osobine. Pored razvoja govora i grafomotorike (postoje zadaci sa bojenjem, crtanjem, pisanjem), razvija se i mišljenje odnosno stiču nova znanja i veštine o tome kako se pravilno jede voće i povrće, ali šta sve možemo da napravimo od njih. Na slikama ispod zavirite u vežbanku i njene stranice:

 

Nakon razgovora i izrade zadataka možete voće i povrće napraviti, mi smo izabrali da to bude – Puna škola đaka, ni od kuda vrata.

Od materijala vam je potrebno: makaze, lepak, kolaž papir ili papri u boji (crvena, zelena, crna) i polovina okruglog kartonskog tanjira.

 

Koje je vaše omiljeno voće i povrće?

signature

 

ZDRAVA HRANA – VOĆE I POVRĆE
možete da pronađete na sajtu Izdavača ENCOBOOK.

LOGO-Enco

 

 


Post je napisan u saradnji sa izdvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.