Ove vežbe su dobar način za „buđenje“ mišića šake i prstiju za pisanje. Uz pomoć ovih kratkih vežbi možete na zabavan način da uvedete dete u pisanje.

  1. Olovka koja hoda

Pozicija olovke: Koristeći svoju dominantnu ruku (rukom kojom pišete), držite olovku za gornji deo (deo gde se nalazi gumica). Olovku držimo onako kako bi je držali da želimo da pišemo (pomoću palca, kažiprsta i srednjeg prsta).

Zadatak je da uz pomoć ova tri prsta „hodamo“ prema vrhu olovke. Kada dođemo do kraja, „hodamo“ natrag od vrha olovke do kraja. Važno je da se ne koriste drugi prsti, kao i druga ruka kao pomoć. Ukoliko se radi u paru može se organizovati i takmićenje ko će pre.

This slideshow requires JavaScript.

  1. Olovka koje se okreće

Pozicija olovke: Olovku držimo kao i u prethodnoj vežbi sa tri prsta (pomoću palca, kažiprsta i srednjeg prsta), ali ovaj put na sredini.

Zadatak je da se olovka zavrti, a da ne ispadne. Radi se ponavljanje od 10 do 20 puta.

This slideshow requires JavaScript.

  1. Pomeranje dugmeta

Pomeranje dugmeta je mogućnost pomeranje malog predmeta (dugme, novičić,…) koji se nalazi na dlanu, prstima iste šake. Ova vežba je super za vežbanje mišića svakog prsta ponaosob odnosno za diferencijaciju motorike prstiju, kao i za koordinaciju.

This slideshow requires JavaScript.

  1. Fudbal koji se igra prstima

Dva igrača sede ili stoje na obe strane stola. Označite “gol” pomoću papirne trake sa svake strane. Napravite “loptu” od izgužvanog papira, a mogu da se koriste i male pamučne lopte, kao i pom pom loptice. Korišćenjem palca i kažiprsta ili srednjeg prsta, pravimo pokret koji bi trebalo da pošalje loptu u gol.

This slideshow requires JavaScript.

  1. Završno odbrojavanje

Ovo je dobra vežba za kraj zagrevanja za pisanje. Započinjemo brojanje od 1 do 10, pri čemu dete ima zadatak da svojim palcem dodirne svaki prst ponaosob (opozicija i repozicija palca), važno je da dodiruje samo određeni prst bez premještanja bilo kog drugog prsta. Kada izbrojite od 1 do 10, krećemo brojanje unazad od 10 do 1.

Mogu se raditi obe šake istovremeno ili svaka šaka pojedinačno.

This slideshow requires JavaScript.

Spremni smo za pisanje 🙂

 


Slike korišćene u tekstu su autorske i podležu autorskim pravima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.