Šta je to senzorna igračka?

Senzornom igračkom možemo da smatramo igračku koja stimuliše razvoj jednog ili više čula, odnosno igračku koja ima neku vrstu uticaja na određen čulni sistem.

Šta je to senzorna disfunkcija i koji su to znaci upozorenja možete pročitati klikom na link.

DSC_6177

Zašto ova senzorna igračka?

  1. Razvija čulo dodira – dete uzrasta 9+ meseci (uz nadzor) se može igrati ovakvom igračkom i na taj način se stimulišu jagodice prstiju koje su pune nervnih završetaka. Deca koja imaju senzornu disfunkciju odnosno preosetljivo ili neosetljivo čulo dodira uz ovu igračku mogu krenuti prilagođavanje na nove senzacije i teksture.
  2. Razvija čulo vida – uz dve, drastično različite boje stimulišemo razvoj detetovog vida, ukoliko se sa jastukom igramo na svetlosti dolazi do novih saznanja i stimulusa za oko.
  3. Razvija finu motoriku – kako je sam jastuk takav da se pomeranjem šljokica menja i njegova boja, uz pomoć kažiprsta možemo po njemu pisati slova i broje, ali i crtati. Za decu koja nemaju još razvijen hvat ovo može biti dobra vežba za “izdvajanje” kažiprsta, a takođe se ovako razvija i pokazni gest.
  4. Razvija mišljenje i logiku – šljokice se ne mogu pomeriti u svakom smeru, već se mora razmisliti kako bi trebalo da pomerimo prst kako bi npr. napisali određeni broj.

Učenje kroz igru je najbolji način za učenje, a jedna jastučnica sa šljokicama šta sve može da donese i čemu sve može da doprinese. Pored stimulativnog značaja, ovakav tip igračke može da posluži i ako strategija za smirivanje, odnosno za samoregulaciju emocija kod deteta.

DSC_6170

Način izrade

Materijal: deblji karton oblika jastučnice (u ovom slučaju oblik kvadrata) i jastučnica sa dvobojnim šljokicama

Postupak: Izrežite karton tako da odgovara dimenzijama jastučnice i stavite ga u nju. Karton mora biti dovoljno čvrst kako se jastučnica ne bi presavijala u toku igre.

 

 

 


Slike korišćene u postu su autorske i podležu autorskim pravima.

One thought on “URADI SAM – Senzorna igračka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.