Kako se razvija veština pisanja možete pročitati na sledećem linku. Pisanje se u literaturi definiše kao aktivnost kojom se na nečemu ostavlja trag u vidu slova. Preduslov za pisanje pored poznavanja slova jeste i razvijena fina motorika i grafomotorika. Na blogu ukucavanjem u lupicu reči materijal i aktivnosti, možete pronaći različite zabavne aktivnosti koje imaju za cilj razvoj ovih sposobnosti i veština.

Većina dece jako voli da korisit olovku čak i najranijem uzrastu, a pored praćenja linija, oblika i pisanja slova dete kroz pisanje (predvežbe za pisanje) razvija mnoge aspekte koji su bitni za pravilan rast i razvoj.

Capture
Prevod sa http://www.lizs-early-learning-spot.com
  • Jačanje mišiča ruke i prstiju: Mišići ruke i prstiju se jačaju držanjem same olovke.
  • “Stimulacija” srednje linije: Ovo se odnosi na to da dete pomoću pisanja razvija osećaj svoje srednje linije tela, jer prilikom pisanja ne mora da pomera poližaj ruku kako bi prešlo u sledeći red.
  • Držanje olovke: Na ovaj način se uči kako se pravilno drži olovka odnosno pravilan hvat.
  • Koordinacija oko-ruka: Sam proces pisanja stimuliše koordinaciju oko-ruka, jer pogledom moramo pratiti šta ruka “radi”.
  • Bilateralna integracija: Držeći olovku jednom rukom tokom pisanja drugom rukom se “pomažemo” tako što pratimo red.
  • Jačanje gornjih ekstremiteta: Ovaj aspekt nije toliko primetan, ali svakako postoji.
  • Manipulacija predmetima: Razvoj veštine pisanja je složen proces i svakako utiče na razvoj manipulativne spretnosti (na njeno usavršavanje).
  • Vizuelna percepcija: Pomoću pisanja dete uči da prati upustva za precrtavanje različitih linija i oblika, kao i njihovo razumevanje.
  • Određivanje dominante ruke: Dete se pomoću olovke takođe pomaže u opredeljenju dominantne ruke, odnosno ruke sa kojom “lakše” piše.
  • Fina motorika: Kao što je već rečeno veština pisanja je složen proces i zavisi i od razvoja fine motorike. Fina motorika i veština pisanja su međusobno zavisni, što je fina motorika bolje razvijena i pisanje će postati bolje i obrnuto.

 

15037357_1832286970342383_8892763463666857298_n
Centar za rani razvoj Beograd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.