Prvi deo možete pročitati na sledećem linku.

Šta je to gimnastika za prstiće?

Jedan od načina stimulacije razvoja fine motorike jeste gimnastika (eng.-finger aerobics exercises) za prstiće. Deca koja imaju slabije razvijenu finu motoriku često se bore sa pisanjem (crtanjem, držanjem olovke,…) i nemaju dovoljno razvijenu ovu veštinu. Vežbice za prste pomažu da se razvije senzomotorna svest i da se razvije manipulativna spretnost (spretnost ruku i prstiju). Ova vrsta vežbe je dobra za zagrevanje pred pisanje, može se korisiti i u toku pauze u radu sa decom kako bi se razbila monotonija.

  • “Zvuk prstića” – Zamolite dete da zatvori oči. Zatim, dajemo znak da pažljivo sluša i da pravi zvukove prstima (rukama). Mi možemo da napravimo neki zvuk, a da detetu tražimo da na ponovi koristeći svoje ruke. Primer zvuka – pljeskanje, trljanje ruku, pucketanje, tapkanje po površini,… Pored stimulacije razvoja fine motorike, na ovaj način stimulišemo auditivnu diskriminaciju i sluh generalno.

DSC_2875

  • “Pokaži mišiće” –  Prvi korak je da u dlan jedne ruke stavimo kažiprst i srednji prst i stisnemo što je jače moguće. Kada dete oseti šta znači stisnuti svoje prste, drugi korak je da prstima koje stiska pruža otpor (oni se bore da izađu iz pesnice). Ponavljamo pokret nekoliko puta zatim menjamo ruke.

DSC_2868    DSC_2869

  • “Patak i limun” – Prste nameštamo tako da formiraju oblik patkovog kljuna. Patak otvara i zatvara kljun, priča i na kraju naiđe na limun i pojede ga. To mu se ne dopada i onda “stiska” svoj kljun, tako da vrhove prstiju vučemo ka dlanu. Ova aktivnost je sjajna za jačanje mišića ruku.

DSC_2870    DSC_2871

  • “Pesnica” – Dete stiska pesnicu sa obe ruke. Zatim otvara dlanove. Pokušavamo da sakrijemo palac u pesnicu (palac stavljamo u dlan i prekrivamo ga ostalim prstima). A nakon toga opet otvaramo dlanove. Za kraj par puta otvorimo i zatvrimo dlanove kako bi istegli mišiće šake i prstiju.

DSC_2872      DSC_2873DSC_2874


*Slike korišćene u tekstu su autorske i podležu autorskim pravima.

3 thoughts on “Gimnastika za prstiće – stimulacija razvoja fine motorike, II deo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.