Bila jednom tri praseta i mama im je rekla da moraju da idu u svet. Morali su da naprave svoju kuću i da odluče gde će da žive,..

Da li i tvoja verzija priče “Tri praseta” tako zvuči?

Bilo kako bilo, varijacija na priču ima mnogo, ali je svima poenta ista – tu su tri brata, tri praseta i jedan vuk. Dokpričamo bajku mi glumimo i likove uz nje, pa tako možda jedno prase ima piskutav glas, dok vuk ima dubok, ozbiljan glas. Sva ta dramatizacija doprinosi da se priča bolje doživi i dočara, ali i tome da je dečija pažnja usmerena ka nama i onome što pričamo.

Biramo kratke, jasne rečenice sa posebnim naglašavanjem pojedinih reči ili rečenica. Nekada čak i odglumimo ono što izgovorimo (ko još ne dune kao vuk dok priča ovu bajku?). A sada zamislite da imate dodatnu pomoć pri dramatizaciji kada pričate bajku?

Pssst, ne morate samo da zamišljate, pomoć stvarno postoji, a to je zvučna knjiga “Tri praseta” u izdanju Kreativnog centra. Dok zajedno čitate ili pričate bajku o tri praseta, pažnju će dodatno održati zvuci iz knjige. Čućete tri praseta kako pevaju, sviraju, zvižduću, grade svoje kuće i beže od vuka, drvoseču koji seče drva, zadihanog vuka, vatru koja pucketa i radosnu pobedničku pesmu tri praseta.

Koliko je to različitih zvukova koje će naše čulo sluha čuti i naučiti da razlikuje, a u jednom trenutku čak možemo igrati i igru pogađanja, gde će možemo pustiti zvuk i pitati dete iz kog dela knjige je on, koje scene ili pak da nam odglumi zvuk koji čuje (ne moramo biti rigidni, pustimo mašti na volju).

Za kraj vam ostavljam i materijal Tri praseta uz koji možete napraviti svoju knjigu i na taj način pomoći detetu da uz vizuelni vodič može prepričati priču koji je čulo.

TRI PRASETA možete da nabavite preko sajta
IZDAVAČKE KUĆE KREATIVNI CENTAR
www.kreativnicentar.rs 


Post je napisan u saradnji sa Izdavačkom kućom što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.