Vreme brzo prolazi, zar ne?

Prošla je već polovina juna, neki od predškolaca su se ispisali iz vrtića, neki će se tek ispisati, ali sve njih od septembra čeka nešto novo, što tek treba da otkriju. Ali ne polaze samo deca u prvi razred, kreću i roditelji, a još ukoliko kreću “prvi” put u prvi razred verujem da je to dodatan izazov, a zbog toga ova tema.

Da bi dete bilo spremo za polazak u školu, potrebna mu je:

  • zdrava porodična atmosfera,
  • puno ljubavi,
  • aktivno bavljenje detetom,
  • dovoljno igre.

Važan savet roditeljima sve dece predškolskog uzrasta jeste da se detetu obezbedi što više vremena i prostora za igru, a tu se misli i na igru koja je vođena i usmerena, ali na slobodnu igru koja ima veliku važnost u dečijem razvoju.

Kako iskoristiti dugo, toplo leto?

Upisi su pri kraju i do polaska u školu ima još dosta vremena koje može da posluži za poslednje “pripreme”, a koje su to poslednje pripreme?
One ne bi trebalo da budu ništa novo, već se nastavlja tamo gde se stalo – volite svoje dete i pokažite mu da ga volite, bavite se i igrajte sa svojim detetom, omogućite što više situacija gde može da razvija socijalizaciju, čitajte, pričajte, crtajte, šetajte.

Na ovaj način vi njemu ne produžavate detinjstvo, ono će biti vaše dete uvek, već kroz sve zajedničke i samostalne aktivosti doprinose razvoju detetovog samopouzdanja, pažnje, sigurnosti, ali i sazrevanju.

U ovom periodu su takođe važni i razgovori o školi, koji bi trebalo da budu konkretni i da pruže realnu sliku o školi. Pre svega je potrebno da proverite šta dete zna o školi i da li zna zašto se ona razlikuje od vrtića, a zatim da ta znanja potvrdite, upotpunite ili ispravite ukoliko je to potrebno.

Šta još roditelji treba da znaju?
Da li je škola teška?

Jeste! 
U prvom razredu škola je teška 5 kilograma i još mnogo više.
(Mama i tata polaze u školu, M.Mitrović)

A kako bi vam ovaj polazak u školu prošao što lakše i kako biste se pripremili i vi i dete preporučujem vam knjigu Kreativnog centra:

DSC_8165

Šta ćete saznati u ovoj knjizi?

Sve što je potrebno da znate pre, tokom i posle prvog dana škole, ali i da pročitate šta ako ne ide sve kako bi trebalo. Knjiga na poklon je uvek prava stvar, pa ukoliko imate dete i roditelje koji su od septembra predškolci ovo je pravi poklon za njih.

Pogledajte sadržaj i nekoliko stranica same knjige i videćete zašto korisna (kliknite na sliku kako bi otvorili veći format):

 

kreativni-centar-150x150

Izdavač knjige je Kreativni centar i knjigu možete pronaći na njihovom sajtu www.kreativnicentar.rs, a možete je pronaći i u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije, kao i u Klub knjižari Kreativnog centra.

 


Post je napisan u saradnji sa izdavačem Kreativni centar što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o knjizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.